Det er hyggelig med selskap på tur, men hva skjer med farten?
Det er hyggelig med selskap på tur, men hva skjer med farten?

Sakket farten da partneren var med på gåtur

Det er kanskje lettere å komme seg på tur når du har noen å gå sammen med. Men helsegevinsten er muligens mindre, ifølge en studie.

Anbefalingene er klare: Fysisk aktivitet er viktig. Helsemyndighetene anbefaler minst 30 minutters aktivitet hver dag, for å forebygge livsstilssykdommer.

Det gjelder å etablere gode vaner der bevegelse, for eksempel en rask gåtur, blir en selvsagt del av hverdagen. Ofte anbefales det å slå seg sammen med venner eller med partneren, for å øke trivsel, forpliktelse og motivasjon.

Men det er kanskje ikke bare fordeler med å få med gubben eller kjerringa på tur, konkluderer HyeYoung Cho fra Purdue University og kollegaene etter en studie av gående par.

Testet par

Forskerne huket inn 72 par i ulike aldre, og utsatte dem for flere gåtester:

Deltagerne gikk på en enkel bane og på en bane med hindringer. De gikk alene, og sammen med partneren. De holdt hender, og holdt ikke hender.

Slik dannet forskerne seg et bilde av hvordan ganglaget endret seg i de ulike situasjonene. De merket seg også om deltagernes alder påvirket måten de gikk på i de ulike situasjonene.

Sakket sammen

Resultatene viste at deltagerne gikk raskest alene.

Når de var sammen med partneren, sakket farten hos både damer og menn, unge og gamle. Eldre og damer gikk ekstra sakte i løypa med hindringer.

Kan det faktisk være slik at noe av den positive effekten ved gåturer blir borte når kjærester går tur sammen?

Her er det imidlertid mye som er usikkert.

Bedre å gå enn å sitte i sofaen

For det første har Cho og kollegaene gjort gåtestene på en svært kort innendørs bane. For å vite hvordan partnerne påvirker ganglaget i virkeligheten, må man gjøre undersøkelser i mer realistiske tursituasjoner, skriver forskerne.

For det andre viser tidligere forskning at det er mye bedre å gå enn å ikke gå, selv om tempoet er så som så. Dette skrev for eksempel Norges Idrettshøgskole om i 2019.

Så hvis det å rusle med partneren betyr at du kommer oftere opp av sofaen, er det helsegevinster å hente. Hvert minutt med ekstra aktivitet teller, står det i en annen artikkel fra Norges idrettshøgskole fra 2021.

Til tross for funnene i den nye studien, er det også store fordeler med å ha med partneren på tur, skriver forskerne. For eksempel sosial støtte og større følelse av forpliktelse.

Framtidige studier bør undersøke hvordan man kan få partnere på tur til å øke tempoet, skriver de.

Referanse:

HyeYoung Cho m. fl., Changes to gait speed when romantic partners walk together: Effect of age and obstructed pathway, Gait & Posture, mars 2021. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS