Hvordan forhandle med tøffe menn

Maskuline menn forhandler hardt. I hvert fall hvis de ikke utsettes for damer i undertøy.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Machomenn stiller de hardeste kravene i en forhandlingssituasjon. Men de har én svakhet som ikke rammer like hard blant de mindre maskuline gutta: Barske karer blir litt myke i pappen når de ser bilder av babes i bikini.

Men det betyr ikke nødvendigvis at de mister hue, melder Nature.

Synet av en mulig make kan tvert imot gjøre mennene mer ansvarsfulle og villige til å satse på en liten men sikker gevinst i stedet for en potensiell storfangst med høy risiko.

Pengespill

Det er forskere ved University of Leuven i Belgia som har gjort undersøkelsen. De huket inn menn som fikk være med på et forhandlingsspill med pengegevinst.

Deltagerne spilte parvis og spillet begynte med at en av partene fikk ti euro. Så måtte han tilby den andre parten en del av beløpet. Mottageren hadde på forhånd satt en minimumssum for hva han kunne godta, men tilbyderen visste ikke hvor stort dette beløpet var.

Dersom tilbudet var mindre enn minimumsbeløpet, tapte begge alt.

Dette betydde altså at det kunne lønne seg for mottageren å legge lista lavt, slik at det tikket inn en liten gevinst i de fleste tilfellene, og at sjansene for at begge mistet alt var minimal. Men stolthet og en aggressiv rettferdighetssans kunne fort hindre en slik taktikk.

Selv undertøy var nok

Forskerne oppdaget at menn som hadde blitt utsatt for mye testosteron i mors liv, stod hardere på kravet om en rimelig andel av summen, selv om dette også betydde at risikoen var større for å miste hele potten.

Men de samme mennene hadde også en større tendens til å slakke på krava etter å ha sett bilder av tiltrekkende kvinnemennesker i underbuksa. De ble faktisk litt mykere i egget bare de fikk fingre litt med en bh.

Vanlige t-skjorter og bilder av natur eller eldre damer hadde slett ikke den samme effekten, skriver Nature. Og damebildene hadde heller ikke like stor innvirkning på menn som hadde blitt utsatt for mindre testosteron i mors liv.

Om og hvordan konklusjonene fra spillet også gjelder i det virkelige livet, er så klart et annet spørsmål. Forskerne er heller ikke helt sikre på hvorfor machomennene myknet ved synet av bikinidamer.

Mer fornuftig?

Kanskje de begynte å slappe av, og bry seg mindre om penger? Spekulerer forskerne. Eller kanskje tanken om en mulig make satte mannemennene på tanken om at noen penger tross alt er bedre enn ingen penger, og at lavrisikostrategien dermed virket mer forlokkende?

- Kanskje undertøy og sexy damer faktisk gjør gutter mer økonomisk rasjonelle? Sier Bram van den Bergh fra University of Leuven til Nature.

Så hvis darlingen insisterer på at han bare investere i en ny Hummer, vet du altså hva du har å gjøre.

Referanse:

B. Van den Bergh.& S. Dewitte, Digit ratio (2D:4D) moderates the impact of sexual cues on men’s decisions in ultimatum games, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Lenke:

Nature: Lingerie makes hagglers happy-go-lucky

Powered by Labrador CMS