Ensomhet gir sterkere tro

Ensomhetsfølelse får oss til å tro sterkere på både engler, mirakler og de menneskelige egenskapene til Gråpus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi mennesker liker ikke å være alene. Ikke det at vi ikke kan nyte både timer og dager kun i eget selskap, men tanken på å være helt alene i verden er tung for de aller fleste av oss.

Så tung at vi søker alternativt selskap, mener Nicholas Epley og kollegaene hans fra University of Chicago.

Etter et aldri så lite ensomhetseksperiment, konkluderer de med at følelsen av å være alene kan skape større tro på både Gud og overnaturlige hendelser. Eller den kan føre til at vi ser menneskelige egenskaper i både bilen, datamaskinen og katta.

En følelse av ensomhet

Siden det ikke er særlig etisk å sette forsøkspersoner på lengre opphold i isolat, måtte forskerne nøye seg med å gi deltagerne i studien en følelse av ensomhet.

Det gjorde de ved å spille ulike filmklipp for grupper av frivillige studenter, skriver LiveScience. Forsøkspersonene fikk beskjed om å forsøke å leve seg inn i situasjonen til hovedpersonen.

Ei av gruppene fikk se deler av filmen Cast Away, hvor hovedpersonen er strandet på ei øde øy. Ei annen gruppe tittet på klipp fra skrekkfilmen Nattsvermeren, mens resten så deler av sportskomedien Major League.

Etterpå måtte hele gjengen beskrive et kjæledyr de eide eller kjente. Dessuten måtte de oppgi hvor sterkt de trodde på spøkelser, engler, djevelen, mirakler, forbannelser og Gud.

Det viste seg at deltagerne i ensomhetsgruppa oftere beskrev kjæledyra med ord for menneskelige egenskaper, og oppgav sterkere tro på overnaturlige krefter.

Dårlige framtidsutsikter

I en annen del av studien brukte forskerne falske framtidsspådommer til å sette deltagerne i ulik stemning, skriver LiveScience.

Her fylte studenter fra University of Chicago ut spørreskjemaer om personligheten sin. Så fikk de beskjed om at informasjonen skulle mates inn i et dataprogram som kunne lage prognoser for framtida.

Halvparten av studentene fikk falske spådommer som viste at de kom til å bli ensomme senere i livet, mens resten fikk beskjed om at de kom til å ha et godt sosialt nettverk resten av levetida.

Etter disse nyhetene måtte studentene oppgi hvor mye de trodde på ulike overnaturlige vesener og hendelser.

Resultatene viste igjen at den ensomme gruppa trodde sterkere, sammenlignet med gruppa som hadde fått beskjed om at de gikk mot en sosial framtid.

Hvorvidt dette betyr at alle som prater med katta eller tror på mirakler egentlig er ensomme, er så klart en helt annen sak.

Inntil motsatte er bevist, får man heller hevde at man bare er ekstremt sosial?

Referanse:

Forskningen, som er ledet av Nicholas Epley, skal publiseres i februarnummeret av Psychological Science.

Lenker:

Loneliness Breeds Belief in Supernatural

Powered by Labrador CMS