Arten Sclerogaster hysterangoides er en representant for trøffelslekta som ble funnet for første gang i Norge. Funnstedet ligger på Langesundtangen. (Foto: Anne Molia)

Ukas art: Ny trøffelart – uimotståelig god!

Sclerogaster hysterangoides er en trøffel, og en ganske så nyoppdaget art i Norge. Den lukter og smaker uimotståelig godt for ett eller flere pattedyr, men vi vet ikke helt for hvem.

Trøffel er en samlebetegnelse for alle sopparter der fruktlegemene med sporene er en ball under jorda. Disse artene er avhengige av at et dyr lukter seg frem til dem, graver dem opp og spiser dem. Dette gjelder også for Sclerogaster hysterangoides.

For å bli oppdaget, lukter og smaker trøfler derfor uimotståelig godt for dyra som spiser dem. Når trøffelen er spist kommer sporene ut igjen på et nytt sted etter vel et døgn.

Det var lenge uvisst om vi i det hele tatt hadde trøfler i Norge. Men de siste årene er det, gjennom Artdatabankens Artsprosjekt og ved hjelp av trøffelhunder av den italienske rasen Lagotto romagnolo, gjort flere funn av disse underjordiske soppene her til lands.

Sclerogaster hysterangoides, som ble funnet i Bamble høsten 2013, er det foreløpig siste tilskuddet til den norske trøffelfloraen. Vi vet ikke hvilke dyr som liker denne trøffelarten, men vi vet at noen gjør det. For oss mennesker er den derimot ikke spesielt god.

Vi har foreløpig lite kunnskap om trøffelartene våre, og de er derfor ikke rødlistevurdert.

Her kan du lese alle artiklene i serien Ukas art

Powered by Labrador CMS