Hemmeligheten bak laserbehandling

Man har visst lenge at laserbehandling kan være effektivt på noen typer smerte. Nå vet man også hvorfor og under hvilke betingelser det virker best.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studier ved Høgskolen i Bergen og Universitetet i Bergen viser for første gang at nivået på biokjemiske markører for betennelsesreaksjon i akilles-senen hos mennesker kan reduseres med bestemte doser av laserbehandling.

Dette gir blant annet fysioterapeuter mulighet til å dempe smerter forårsaket av betennelsesreaksjoner i sener og ledd.

- Vi har også resultater fra to laboratoriestudier som viser at effekten av laserbehandling blokkeres når kortisonbehandling gis samtidig, forteller førsteamanuensis Jan Magnus Bjordal ved Høgskolen i Bergen.

Metoden som blir brukt for å måle biokjemiske markører heter mikrodialyse. På bildet er mikrodialyse-sensoren satt inn for måling av betennelsesreaksjonen ved akilles-senen.

Lite brukt i USA

Laserbehandling begynner å bli en anerkjent behandlingsmetode i Norge. I 2001 ble det innført trygderefusjon ved slik behandling hos fysioterapeut.

Forskning på laserbehandling har ikke alltid gitt like gode resultater. Nå reiser Bjordal til USA for å fortelle om forskningsresultatene.

- Forskningsgruppen vår har vist at dårlige resultater skyldes at man har brukt feile laserdoser og at pasientene har brukt kortison like før eller under laserbehandlingen.

- Da får man heller ikke effekt av laserbehandlingen, sier han.

Bjordal sier at i slike tilfeller er det liten vits med laserbehandling, men han presiserer at pasienter ikke må avbryte pågående kortisonbehandling som er igangsatt av lege.

Kombinerer ulike studier

"Doppler-tester av blodårer og blodgjennomstrømming ble også brukt for å se på betennelse i akilles-senen."

Forskningsgruppen har brukt en forskningsmodell som kalles translasjonsforskning. Den kombinerer arbeid med laboratoriestudier, studier på mennesker og systematiske oversikter.

- Med denne metoden har vi avdekket om og under hvilke betingelser laserbehandling kan dempe betennelsesreaksjoner.

- Vi har avdekket mekanismer som gjør det enklere å gi riktig og effektiv behandling, sier Bjordal.

Photonics West 2006

22. januar reiste Bjordal til USA for å presentere en artikkel som er skrevet sammen med Vegard Iversen ved Universitetet i Bergen. Artikkelen ble publisert i januar-nummeret av British Journal of Sports Medicine.

Presentasjonen skjer på Photonics West 2006-konferansen i California hvor blant annet eliten fra Harvard og U.S. Foods and Drug Administration skal lede sesjonene.

Retningslinjer for dosering

Bjordal har også blitt valgt som Scientific Secretary i World Association of Laser Therapy (WALT). WALT har nylig vært med på å utarbeide retningslinjer for dosering av laserbehandling ved smerter fra ledd og seneapparat.

- Vi begynner etter hvert å forstå hvordan laserbehandling virker, og både vi og andre forskere arbeider nå med å videreutvikle metoden med såkalt translasjonsforskning, sier han

Rådgiver for andre forskere

WALT har ca. 200 medlemmer fra 21 land og styret er tverrfaglig med leger, tannleger, fysioterapeuter og basalforskere.

- Som Scientific Secretary er det en del av min jobb å gi råd og å prøve å få samordnet den internasjonale forskningen på dette området.

- Våre samarbeidspartnere på forskningsprosjektene befinner seg i Danmark, England, Australia og Brasil, forteller Bjordal.

Les mer…

Artikkelen i British Journal of Sports Medicine

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS