Det brant i skogene i Okanogan i Washington State i 2015. Mange landsbyer måtte evakueres og 1250 brannmenn var med i arbeidet med å få kontroll over flammene. (Foto: Tom Reichner / Shutterstock / NTB scanpix)

Ikke mer skogbrann

Det er lite som tyder på at verden brenner mer nå enn før, ifølge britiske forskere.

Både medier og forskere gjentar ofte at det brenner mer, skriver Stefan H. Doerr og Cristina Santín i tidsskriftet Philosophical transactions B.

I 2014 hadde for eksempel forskning.no en artikkel om rekord i skogbranner

Men de to forskerne fra Swansea University mener det faktisk ikke finnes dokumentasjon for at det brenner mer i verden.

Selv om noen områder, som deler av USA, har opplevd mer brann i de senere årene, gjelder ikke dette for verden under ett. Tvert imot er det stadig mer som tyder på at det er mindre skogbrann på kloden i dag, sammenlignet med i århundrene før, skriver forskerne.

Det finnes imidlertid flere folk på brannutsatte steder – og definitivt mer mediedekning fra branner på alle kontinenter.

Kan bli flere branner

Doerr og Santín utelukker på ingen måte at vi kan få flere skogbranner i årene som kommer, som følge av et varmere klima.

Dermed blir det desto viktigere at vi mennesker finner en bedre måte å sameksistere med ilden, argumenterer de.

Skogbrann er nemlig veldig naturlig.

Naturlig at det brenner

Allerede for 350 millioner år siden var branner blitt en vanlig og viktig del av mange økosystemer rundt på jorda.

Men det passer ikke oss menneskene særlig bra. Ukontrollert brann er farlig og skader tingene våre. Derfor gjør vi også mye for å hindre brann i områder der det naturlig brenner ofte.

Det er ikke nødvendigvis så lurt. Fraværet av brann fører gjerne til at det hoper seg opp brennbart materiale i skogen. Og når det på ett eller annet tidspunkt likevel fatter, blir brannen bare mer voldsom, skriver forskerne, som konkluderer:

Vi trenger en balansert og informert oppfatning av hva skogbrann er og hvordan vi skal forholde oss til den.

Referanse:

Stefan H. Doerr & Cristina Santín, Global trends in wildfire and its impacts: perceptions versus realities in a changing world, Philosophical Transactions of the Royal Society B, mai 2016. Sammendrag

Powered by Labrador CMS