Skipsfartens CO2-utslipp

Oslo (NTB): Norsk skipsfart slipper ut like mye CO2 årlig som resten av Norge til sammen, ifølge en ny FN-rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ferske FN-rapporten, som ikke er offentliggjort, konkluderer med at utslippene fra internasjonal skipsfart nesten er på det tredobbelte av tidligere anslag.

FNs klimapanel har antatt at skipsfarten slipper ut maks 400 millioner tonn CO2 årlig, men nå viser det seg at det reelle tallet er hele 1,12 milliarder tonn, ifølge FN-rapporten. Norskkontrollerte skip utgjør om lag 5 prosent av trafikken, skriver Dagsavisen.

Norsk skipsfart ender derfor trolig med et årlig utslipp på mer enn 50 millioner tonn CO2, noe som betyr at norske skip forurenser like mye som resten av landet til sammen.

De nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at de samlede norske CO2-utslippene var 53,5 millioner tonn i 2006.

Norges Rederiforbund mener at FN-tallene er for høye og at det reelle utslippet fra norskkontrollerte skip ligger et sted mellom 40 og 50 millioner tonn.

Uansett er det mye som kan gjøres for å få ned utslippene, erkjenner Rederiforbundet.

- Inntil videre kan mye oppnås ved å for eksempel endre form på skrogene, få andre typer propeller, bedre motorer og å redusere hastigheten. Blir dette gjort, kan CO2-utslippene halveres, sier Lars Christian Alsvik, direktør i Rederiforbundet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS