Her er noen av dyrene beskrevet av paleontologen E. Cope, som navnga ett av dem etter sine rivaler. (Foto: E.D. Cope, wikimedia commons)

Rumpehumor og forskersjalusi avsløres i navn på arter

Når forskere finner en ny art, må de gi den et navn. Det gjør de med både humor og følelser. Noen ganger skjuler det seg også kraftige fornærmelser i artsnavnene.

Jakten på et presist artsbegrep

ARTIKKELSERIE: Vi har sett nærmere på hvordan arter får navn, hvorfor de får de navnene de får og – ikke minst – hvordan forskere definerer hva en art er.

Klikk her for oversikt over alle artiklene

Den som oppdager en ny art, får ofte lov til å gi den navn.

Biologer har til alle tider gjort sitt beste for å snike inn fornærmende ordspill eller morsomme analogier.

En nazist og en jøde i samme lab

Dette er en trilobitt, som likner på Isbergia planifrons (Foto: Science Photo Library / NTB scanpix)

De to svenske paleontologene, Elsa Warburg og Orvar Isberg var tvunget til å jobbe sammen på laboratoriet i Sverige på 1920- og 1930-tallet. Det betød ikke at de hadde et godt forhold til hverandre.

Warburg var jøde og ganske kraftig bygd, mens Isberg på sin side var nasjonalsosialist. I laben måtte de likevel jobbe sammen, selv som jøde og nazist, og de måtte få utløp for misnøyen på andre måter.

I 1925 navnga Warburg en trilobitt, et utdødd leddyr, Isbergia planifrons. Isbergia trenger man neppe og forklare at er en referanse til sin kollega Isberg, mens planifrons betyr flatt forhode. Eller for å vise den skjulte fornærmelsen bedre, flatpanna. Altså flatpanna Isberg, som rett og slett betyr at Isberg er dum.

Isberg tok igjen i 1934 da han navnga en utdødd musling Warburgia crassa. Crassa betyr feit.

Linné slår tilbake mot en trassig student

Carl von Linné, botanikeren og zoologen som er kjent for å ha identifisert veldig mange arter, hadde en student, Daniel Rolander.

Rolander samlet i studietiden tusenvis av en art i insektgruppen teger i Sør-Amerika.

Men han nektet å gi insektene til Linné. Han ville heller publisere funnene selv.

Slik oppførsel gikk ikke hjem hos Linné. Han klarte å få Rolander svartelistet og fikk tak i flere av eksemplarene av en art han hadde samlet. I 1758 ga Linné den navnet Aphanus rolandri. Aphanus er gresk og betyr uanselig eller uedel. Uanselige Rolander altså.

Tegen Aphanus rolandri. (Foto: André Karwath, Wikimedia Commons, lisens CC BY-SA 2.5)

Det går også et rykte om at den stinkende blomsten stankstorkenebb er oppkalt etter Linnés stinkende kollega Robert. På latin heter blomsten Geranium robertianum. Rykter sier at Linné skal ha sagt at han kunne lukte helt inn til kontoret sitt når Robert var på jobb.

Geranium robertianum, eller stankstorkenebb (Foto: Joseph M. DiTomaso, University of California - Davis, Bugwood.org)

Melodramatiske forskere

Edward Drinker Cope var en paleontolog som levde på 1800-tallet. Han er spesielt kjent fra det som i dag kalles benkrigen eller bone wars. Dette var konkurransen og rivaliseringen mellom Cope og hans kollega Othniel Charles Marsh. Cope og Mars var på et tidspunkt venner, men de konkurrerte hardt om å finne og spekulere i dinosaurfossiler, og det ble sterk splid mellom dem.

Da Cope skulle navngi et forhistorisk pattedyr, kalte han det Anisonchus cophater. Han skrev senere i et brev til en annen kollega, som han fortsatt var god venn med: “Osborn, det nytter ikke å lete etter den greske avledningen av cophater, for jeg har navngitt den til ære for Cope-haterne som omringer meg.”

Obskure fornærmelser

I 1994 fant forskerne Norman Platnick og Antônio Brescovit en liten edderkopp i familien orsolobidae.

De ville kaste litt ære på to argentinske menn som hadde hjulpet dem og lot dem velge navn på edderkoppen. Argentinerne foreslo Losdolobus, som løst oversatt betyr “den orsolobide edderkoppen av de to gutta”.

I seg selv høres navnet helt greit ut, men på argentinsk har dette en dobbel betydning. Det er nemlig vanlig i dagligdags språk i Argentina å bytte om bokstaver eller stavelser. Hvis man gjør dette med losdolobus, får man los boludos som er et hverdagslig begrep for “dustene”.

En edderkopp i familien orsolobidae (Foto: S.E. Thorpe, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7927955)

Museumsdirektør William Jacob Holland ved Carnegie Museum i USA insisterte på at hans navn skulle stå som ledende forfatter på hver eneste forskningsrapport som ble skrevet av de ansatte.

Da noen av dem fant en forhistorisk entelodont, et griseliknende dyr som ofte blir kalt helvetesgriser, kalte de den Dinohyus hollandi etter direktøren. Navnet betyr Hollands forferdelige gris. De hadde også flaks med lokalavisen som rapporterte funnet som “Dinohyus hollandi, verdens største svin”

Omtrent slik er det sannsynlig at at Hollands forferdelige gris så ut (Foto: By Jay Matternes, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20680186)

En forhistorisk ninja turtle

Ut ifra fossile rester er dette en tolkning av hvordan Ninjemys oweni kan ha sett ut. (Foto: (Kilde: Wikimedia Commons, lisens: CC BY-SA 1.0, CC BY-SA 2.0, )

På 1800-tallet fant paleontologer en utdødd skilpadde. Richard Owen, som var en av sin tids flinkeste til å tolke fossiler, var den som først skjønte at det var en skilpadde, så den ble oppkalt etter ham og fikk navnet Meiolania oweni.

I 1992 fant andre forskere ut at skilpadden ikke tilhørte Meiolania-slekten og ga den det nye slektsnavnet Ninjemys.

Ninj er kort for ninja, og forskerne har forklart valget: “Ninja, i betydning den utrolig kule, fryktinngytende suksessen.” 

Emys betyr skilpadde (eller turtle på engelsk). Direkte oversatt betyr navnet Owens Ninja Turtle. Selv om de har forklart navngivingen, så kan man lure på om forskerne rett og slett bare var store tilhengere av tegneserien Ninja Turtles.

Noen ganger vil man bare tøyse litt

Mennesker er glade i litt tøys, og hvem trenger vel ikke litt moro innimellom. Dette vises innimellom veldig tydelig når biologer skal gi navn til nye arter.

I 2004 ble en gruppe biller klassifisert som en ny slekt. Slekten ble funnet på slimsopper, og ble derfor kalt Gelae. Gelae uttales som det engelske ordet jelly, som betyr gelé. De fem siste artene som er klassifisert er:

  • Gelae baen: uttales Jelly bean (en type godteri, journ. anm), som betyr gelébønne.
  • Gelae belae: uttales Jelly belly, som er verdens største produsent av gelébønner.
  • Gelae donut: betyr gelésmultring.
  • Gelae fish: betyr manet eller geléfisk direkte oversatt. Og sist, men ikke minst:
  • Gelae rol: betyr rullekake eller gelérull.
En bille fra familien leiodidae, som Gelae tilhører. (Foto: Udo Schmidt, CC BY-SA 2.0)

Andre tøysete navn er billene i slekten Agra, som forskeren Terry Erwin har hatt det gøy med å navngi:

Dette er en Agra grace, i Agraslekten. Bildet er tatt av forskeren Erwin selv, som også har gitt navnt til denne arten. (Foto: Erwin, T. L. - Erwin, T. L. (2010). CC BY 4.0)

  • Agra vation: et ordspill på aggravation, som betyr irriterende.
  • Agra cadabra: et ordspill på magifrasen “abra-kadabra”, som også er en tegneseriefigur og to magiske Pokemón.
  • Agra phobia: et ordspill på agorafobi, som er frykten for åpne eller offentlige steder.
  • Agra memnon: et ordspill på Agamemnon, som var en konge i gresk mytologi, og som betyr “veldig standhaftig”.
  • Agra schwarzeneggeri: oppkalt etter Arnold Schwarzenegger.

I virkeligheten er ikke noen av disse billene spesielt standhaftige, irriterende, agorafobiske eller magiske, sammenliknet med andre biller.

I 1988 fant to danske forskere en liten bakteriespisende alge. Den heter Cafeteria roenbergensis. Tom Fenchel, en av forskerne som fant algen har sagt:

– Vi fant en ny art under et marinefeltkurs i Rønjberg og kalte den Cafeteria roenbergensis på grunn av dens glupske og ukritiske appetitt, etter mange middager i den lokale kafeteriaen.

Når science fiction-nerdene får navngi

Det er en slekt av trilobitter hvor det kun er funnet én eneste art. Slekten heter Han, og siden den var eneste av sin slekt har den fått artsnavnet solo, som betyr alene. Fullt navn er altså Han solo, som neppe tilfeldig er akkurat samme navn som en av hovedkarakterene i Star Wars.

Det finnes selvsagt tilhengere av Ringenes Herre blant biologene også. Det er kanskje derfor det lyse, blinde leddyret, som lever i fuktig jord er kalt Gollumjapyx smeagol.

Navnet minner mistenkelig om både Gollum og Smeagol, som er henholdsvis fødenavn og selvoppfunnet kallenavn på den korrumperte skapningen som har levd i rundt 500 år i en hule med sin store kjærlighet, en gullring.

Andre navn inspirert av Ringenes herre er Oxyprimus galadrielae, et utdødd pattedyr, oppkalt etter alvedronningen Galadriel.

Dette leddyret er i samme orden som Gollumjapyx, og de er ganske like. (Foto: Michel Vuijlsteke, med lisenser: CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 2,5,

Det er også en slekt av snutebiller, Macrostyphlus, som har fått artsnavnene frodo, bilbo og gandalf. Dette er noen av Ringenes herres viktigste karakterer, siden det er Bilbo som starter hele historien, Frodo som er nødvendig for å avslutte historien, og Gandalv som er en av de store redningene gjennom hele historien. Disse billene har altså litt å leve opp til.

Når man er tom for idéer

Hvis man finner veldig mange arter, kan navngivingen rett og slett bli en kjedelig prosess.

På 1900-tallet var det en forsker som fant så mange arter av møllene viklere at det kan virke som om han mistet kreativiteten underveis. En av slektene han samlet er først navngitt Eucosma bobana, og de andre artene i slekten inkuderer E. cocana, E. dodana, E. fofana, E. hohana, E. kokana, E. lolana og E. momana

En forsker som jobbet med dvergsikader, kalte sin niende art bare for Erythroneura ix. IX er det romerske tallet for ni.

Biologer jobber mye med sex og kropp

Et dvergsaksedyr, eller Labia minor. (Foto: Whitney Cranshaw, Colorado State University, lisens: CC BY 3.0 US)

Biologer er interessert i formering og anatomi. Det trenger ikke å bety at de er interessert i sex mellom mennesker eller spesielt interessert i menneskekroppen. Men sex og anatomi er utrolig viktig i evolusjon, og det er noe mange biologer jobber mye med.

Over tid kan det virke som om noen har blitt litt påvirket av dette. Eller kanskje alt er morsomme tilfeldigheter.

Fra samme familie som Gelae har man billeslekta Colon, som på engelsk betyr tykktarm. Her finner man blant annet biller som Colon rectum, som på engelsk betyr tykktarm endetarm. Colon forceps, som betyr tykktarm tang. Colon monstrosum, som betyr kjempetykktarm. Colon grossum, som betyr tykk tykktarm, og Colon horni, hvorav horni høres veldig likt ut som horny, som på engelsk betyr kåt. Kåt tykktarm altså.

Vi har også arten Labia minor, som også er navnet på de indre kjønnsleppene hos mennesker. Denne navngivingen kan være en hendig tilfeldighet: 

Linné plasserte dette saksedyret i slekten Forficula. Egentlig het den Forficula minor – minor fordi den er mindre enn sine nære slektninger. I 1815 ble slekten Labia opprettet, og saksedyret ble plassert i denne slekten og vil bære med seg navnet Labia minor videre.

Hva er egentlig en art?

Vitenskapshistorien er altså full av følelser og temperament. Men man skulle i hvert fall tro at de vanligvis så nøkterne og upartiske forskerne i hvert fall hadde en god definisjon på hva en art er.

Forskning.no har prøvd å finne den. Les mer om den jakten her: Hva er egentlig en art?

 

Powered by Labrador CMS