Super Bowl utløser hjerteslag

Store idrettsbegivenheter som Super Bowl kan være så opphissende at fans dør av hjerteproblemer opp til 14 dager etter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være skremmende å se på de som spiller amerikansk fotball, men spillerne ville kanskje også synes det var skremmende hvis de visste hva spillet deres setter gang i hjemme hos folk. (Foto: Public domain)

Hjerteproblemer

Hjerteproblemer oppstår typisk på grunn av røyking, overvekt, diabetes og for mye kolesterol i blodet.

Kaldt vær og fysisk arbeid kan ha samme effekt som sport på TV for folk med hjerteproblemer.

Ifølge Jan Skov Jensen merker mange symptomer når de skal måke snø.

 

Det kan gjøre vondt når favorittlaget taper en stor finale. Virkelig vondt.

Et nederlag kan ende med å koste mer enn gullet: Fans kan også miste livet. Ny forskning viser at sportsfanatikere oftere dør av hjerteproblemer helt opp til 14 dager etter den viktige kampen.

Forskere fra University of Southern California har sammenlignet antallet dødsfall i Los Angeles i 1980 og 1984. Begge årene nådde et lokalt lag Super Bowl, finalen som avslutter en lang sesong med amerikansk fotball i ligaen NFL.

Flere døde etter nederlag, få etter seier

Tallene viser at antallet dødsfall steg signifikant 14 dager etter at Los Angeles Rams (i dag St. Louis Rams) i 1980 tapte Super Bowl mot Pittsburgh Steelers, etter en jevn kamp som bølget fram og tilbake.

Derimot falt antallet dødsfall i 14 dager da Los Angeles Raiders i 1984 banket Washington Redskins uten noe stort drama.

Mens forskerne har problemer med å forklare hvorfor antallet dødsfall dalte litt etter en finaleseier, er det tydelig at de ekstra dødsfallene etter et nederlag særlig skyldtes hjerteproblemer.

Det rammet både menn og kvinner av alle raser og særlig folk over 65 år.

Det fremgår av en artikkel i tidsskriftet Clinical Cardiology.

Fotball-VM tok livet av tyskere

(Foto: Wikimedia Commons)

Resultatene stemmer med en større undersøkelse i München, da Tyskland i 2006 var vert for VM i fotball.

Tyske forskere undersøkte over 4 000 tilfeller av hjerteproblemer over flere perioder, og konkluderte med at risikoen for å dø av hjerteproblemer på en dag hvor det tyske landslaget spilte en viktig kamp, var mer enn dobbelt så høy sammenlignet med normale dager utenfor VM-sluttrunden.

Blant de døde på kampdager hadde hele 47 prosent i forveien problemer med hjerte/kar-sykdommer. På en normal dag var tallet 29 prosent.

Overtidsarbeid for hjertet

I all forskning må man være forsiktig med å konkludere noe om direkte sammenhenger. Men ifølge overlege Jan Skov Jensen fra kardiologisk avdeling på Gentofte Sygehus er det faktisk sannsynlig at store idrettsbegivenheter kan sende noen av oss direkte i graven.

– Hvis man har en forkalkning i hjertets kranspulsårer, kan både fysisk og psykisk stress få adrenalinet til å stige i blodet.

– Da begynner hjertet å slå raskere, og dermed kreve mer oksygen, og det kan framkalle symptomer hvis man er syk på forhånd, forklarer Jensen, som også er klinisk professor ved Institut for Kirurgi og Intern Medisin på Københavns Universitet.

Betyr det at man faktisk bør være frisk og i god form hvis man vil sitte hjemme i sofaen og se spennende idrettsbegivenheter?

– Hvis man er frisk, skjer det ikke noe, men hvis man får symptomer som trykk for brystet eller i armen og opp i halsen, så bør man gå til legen.

– Men det er altså ikke psykisk eller fysiske stress som gjør folk syke. Det vekker bare symptomene på en sykdom som allerede er der, understreker Jensen.

Referanse og lenker

Role of Age, Sex, and Race on Cardiac and Total Mortality Associated With Super Bowl Wins and Losses; Clinical Cardiology; DOI: 10.1002/clc.20876

Cardiovascular Events during World Cup Soccer; N Engl J Med 2008; 358: 475-48

Jan Skov Jensens profil (KU)

Powered by Labrador CMS