Helserisiko viktig for snusere

Forventning om helserisiko har betydning for om snusere har tenkt å fortsette med bruken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien tyder på at det kan være fruktbart å fokusere på helserisiko i arbeidet med å utvikle intervensjoner i forhold til unge snusbrukere, sier Elisabeth Larsen ved SIRUS. (Foto: SIRUS/Nye bilder)

Bruken av snus har nådd epidemiske proporsjoner i deler av Nord-Europa, og trenden er økende.

En fersk studie viser at snusbrukere er mest oppsatt på å fortsette med snusingen hvis de har liten tro på at den kan gi helseplager.

Forventninger viktig
 
– Studien tyder på at det kan være fruktbart å fokusere på helserisiko i arbeidet med unge snusbrukere, sier stipendiat Elisabeth Larsen ved SIRUS.

Funnene tyder ifølge Larsen på at forventninger rundt bruk av snus kan brukes til å forstå hvilke hensikter brukerne har i forhold til snus.

– I senere studier bør imidlertid utvalget av ulike typer forventning utvides, og flere grupper med ulik nikotinerfaring bør inkluderes, sier hun.

Flere faktorer

Elisabeth Larsen. (Foto: SIRUS/Nye bilder)

Data er hentet fra en spørreundersøkelse blant førsteårsstudenter ved Universitetet i Bergen i 2004, og omfattet 141 snusbrukere med en gjennomsnittsalder på rundt 21 år.

Forskerne fant også hvilke faktorer som påvirket forventningene til snusbruken: ”reduksjon av negative følelser”, ”vektkontroll”, ”helserisiko”, ”røykesluttalternativ” og ”reduksjon i nikotinsug”.

Referanse:

Larsen, Rise & Astrom: Expectancies and Intentions to Use Snus Among Norwegian First-Year Students, Nicotine & Tobacco Research, First published online: February 7, 2011, doi: 10.1093/ntr/ntq256).

Powered by Labrador CMS