14 krokodillearter i urtidens Sør-Amerika

Syv av artene levde samtidig i et område i Venezuela for over fem millioner år siden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fordi krokodillene som levde i fortidens Sør-Amerika var så forskjellige, både i snutepartiet og i størrelse, tror forskerne at de var svært spesialiserte. (Foto: (Illustrasjon: UZH))

Ikke bare var det mange flere krokodille-arter for over fem millioner år siden, men mange av dem levde også i de samme områdene.

I deltaene til elvene Amazonas og den nå uttørkede Urumaco bodde en rekke spesialiserte krokodillearter side om side.

To helt nye arter

De sveitsiske forskerne Marcelo Sánchez og Torstein Scheyer har studert fossiler i områdene der Urumaco-elven rant ut. De fant mange arter som tidligere er oppdaget og kartlagt, men også to helt nye.

De har funnet og beskrevet kaimanen Globidentosuchus brachyrostris, som sannsynligvis levde av skalldyr, snegler og krabber, og den store krokodillen Crocodylus falconensis, som forskerne tror kunne bli over fire meter lang.

Kaimaner spiser i dag stort sett fisk, er i underfamilien alligatorer og er som regel ikke farlige for mennesker selv om noen av dem kan bli svært store. Den største nålevende kaimanen er svartkaimanen som kan bli opp mot seks meter lang. Den lever i områdene rundt Amazonaselven.

Crocodylus falconensis kunne bli over fire meter lang. (Foto: (Illustrasjon: UZH))

De sveitsiske forskerne har funnet ut at fossilene de har funnet rundt Urumaco inkluderer alle underfamiliene av krokodille som lever i dag – Crocodylidae, eller de ekte krokodillene, Alligatoridae, som er familien som inkluderer alligatorer og kaimaner, og Gavialidae, eller gavialer, som er en krokdillefamilie med lange, tynne snuter som lever i og rundt India.

Svært spesialiserte

Fordi krokodillene som levde i fortidens Sør-Amerika var så forskjellige, både i snutepartiet og  i størrelse, tror forskerne at de var svært spesialiserte.

Globidentosuchus brachyrostris var en kaiman, og spiste sannsynligvis skjell, skalldyr og snegler. (Foto: (Illustrasjon: UZH))

Noen av dem spiste bare fisk, mens noen spiste skjell og skalldyr, mens de aller største krokodillene, som kunne bli opp mot tolv meter lange, spiste kjempegnagere og andre krokodiller.

Alle døde ut

Men en gang for rundt fem millioner år siden endret leveområdet til alle de sør-amerikanske krokodilleartene seg drastisk.

Dramatiske forskyvninger i kontinentalplatene gjorde at Andesfjellene hevet seg, og elvene i området begynte å renne andre veier. Amazonaselven, som tidligere hadde rent ut i Karibia, begynte å renne ut i Atlanterhavet, som har mye lavere temperaturer.

De endrede leveområdene gjorde at alle krokodilleartene døde ut, og en helt ny fauna vokste frem.

Referanse:

T. M. Scheyer et.al., Crocodylian diversity peak and extinction in the late Cenozoic of the northern Neotropics, Nature Communications, 21. mai, 2013 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS