Frister det? Fra venstre: Rekecocktail, squash og stekt rødkål.
Frister det? Fra venstre: Rekecocktail, squash og stekt rødkål.

Forskere foreslår at astronauter skal spise mer fisk, frukt og grønnsaker

Det kan gi både fysiske og psykiske fordeler, mener forskerne bak ny studie.

Det er ikke så lett å oppholde seg i rommet. Du trenger maskiner som holder deg i live innenfor de centimeter-tynne veggene inne i romfartøyet eller romstasjonen.

Miljøet utenfor de tynne veggene er så fiendtlig at du må ha med deg alt du trenger for å overleve fra jorden.

Dette inkluderer maten astronautene skal spise, og en reise til for eksempel Mars kan ta månedsvis. Noe kan kanskje dyrkes på romfartøyet, men det blir mye mat som må tas med, og hvert gram teller når et romoppdrag skal planlegges.

Fordi det fortsatt er ekstremt dyrt. Med NASAs nye oppskytningssystem SLS koster det rundt 58.000 dollar per kilo å sende noe opp i bane rundt jorden, ifølge nyhetsnettstedet Inverse. For ordens skyld kan SpaceX gjøre dette langt billigere, men SLS skal brukes på de neste måneturene.

Dermed blir avveiningen mellom vekt og næringsverdi viktig når rom-menyene skal planlegges.

Det finnes en godkjent rom-meny som nytes på Den Internasjonale romstasjonen som er satt sammen av mange forskjellige, varierte matvarer. Dette er helt vanlige matvarer som vi kjenner igjen fra landjorda, som frukt, pasta og majones. Maten må ofte kunne pakkes på en måte som gjør at det kan oppbevares i flere år uten at den blir dårlig.

Her nytes noe litt sølete mat ombord på den Internasjonale romstasjonen.
Her nytes noe litt sølete mat ombord på den Internasjonale romstasjonen.

Noen mer spesielle rom-varer er for eksempel salt og pepper i flytende form, siden krydderet ikke må sveve av gårde og inn i øyne, neser eller følsomt utstyr.

Astronautene får tre måltider om dagen, og både sammensetningen av vitaminer og mineraler og kaloriinntaket er nøye kontrollert, ifølge NASA.

Det er svært viktig at astronautene får i seg næringsrik og riktig mat slik at de yter best mulig på krevende oppdrag i rommet. Det trengs også riktig mat for å motvirke negative effekter av romreiser. Dette kan være påvirkning på immunforsvaret eller tarmfunksjon. Dette finnes igjen i studier på hvordan romfart påvirker astronauthelse, som du kan lese mer om på forskning.no.

Men en forskergruppe mener menyen kan bli bedre. Det handler om å optimalisere menyen, blant annet for å bedre forholdene og forutsetningene for astronautene.

De kaller den enhanced spaceflight diet, eller et forbedret romfartskosthold.

Testet ut på jorden

Maten som beskrives i den nye studien, inneholder mer frukt, fisk, grønnsaker og andre matvarer som inneholder omega-3 fettsyrer.

Eksempler på retter er være frysetørket mangosalat, stekt rødkål, flaskegresskar eller reker i saus.

Dietten ble testet og sammenlignet med den vanlige romfartsdietten gjennom NASAs HERA-forskningsprogram. Dette er et anlegg som simulerer et romfartsoppdrag på jorden, hvor noen «astronauter» er låst inne i rom som skal etterligne et romfartøy. HERA står for Human Exploration Research Analog.

HERA-anlegget hos NASA i Texas.
HERA-anlegget hos NASA i Texas.

Totalt 16 deltakere på mellom 30 og 50 år var med på forsøket.

De var fordelt på fire forskjellige romoppdrag med fire deltagere, hvor hvert oppdrag varte i 45 dager. I disse dagene var forsøkspersonene på en simulert romreise, og alt de spiste var strengt kontrollert. De fikk ikke lov til å dele eller bytte mat, står det i studien i tidsskriftet Scientific Reports.

De var tilfeldig inndelt i to grupper, hvor noen av personene fikk vanlig astronautmat, mens andre fikk den nye varianten.

De ble også grundig overvåket gjennom blant annen avføring, urin, blod og spytt som en del av forskningsprosjeketet.

Forskerne mener at de finner en klar forskjell på den vanlige og den forbedrete dietten. Forsøkspersonene med den forbedrede maten viste blant annet generelt lavere stressnivåer, bedre resultater på kognitive prøver og lavere kolestrol, sammenlignet med de som spiste den vanlige astronautmaten.

Dette er en liten studie med få deltakere, og forskerne kan ikke etablere en klar årsakssammenheng. Forskerne argumenterer likevel for at de ser både psykiske og fysiske fordeler med den nye maten.

Samtidig er dette en begrenset test i et laboratorium på landjorda, og forskerne mener maten må testes under mer realistiske forhold for å finne ut mer om eventuelle effekter.

Referanse:

Douglas: Impact of diet on human nutrition, immune response, gut microbiome, and cognition in an isolated and confined mission environment. Sci rep, 2022. DOi: /10.1038/s41598-022-21927-5

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS