Europeiske astronauter vil være på månen innen 2030, sier Esa-sjef Josef Aschbacher i et intervju med tyske DPA.

Vil sende europeer til månen innen 2030

En europeisk astronaut bør være på månen innen tiåret er omme, sier generaldirektør Josef Aschbacher i den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

Generaldirektøren spår i et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA at månens økonomiske potensial først vil bli tydelig det neste tiåret.

– Vi er kun i starten av å bruke månen bærekraftig i våre prosjekter, sier Aschbacher.

Han erkjenner at det fortsatt er vanskelig å vite potensialet, men sier at han «personlig er overbevist om at det vil være verdt det».

Budsjettet spiller imidlertid en rolle, påpeker han. Esas budsjett og veikart for de tre neste årene vil bli bestemt av medlemslandene ved ministerrådet i november.

Et tøft år for romorganisasjonen

Det siste året har bydd på litt av hvert for Esa.

Ariane 6-raketten har fortsatt ikke blitt tatt i bruk, og det europeiske bidraget til Artemis-oppdraget er ennå ikke på vei til månen.

Russlands kunngjøring om at de akter å trekke seg fra den internasjonale romstasjonen (ISS) etter 2024, trekkes også fram som et skjær i sjøen av Aschbacher.

Men han viser til at raketten Vega-C har vært avfyrt for første gang, og at Esa og EU for første gang har hatt toppmøte for å ta avgjørelser sammen.

Mens framtida for ISS er usikker, vil snart en ny generasjon astronauter fly til Gateway-stasjonen, en romstasjon som skal gå i bane rundt månen og være støtteplattform for framtidige ekspedisjoner i verdensrommet.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS