Det flate området kalles Sputnik Planum, og fjellkjeden heter al-Idrisi. (Foto: NASA/JHUAPL/SwRI)

Se Pluto i ekstrem detalj

Se nye, fargelagte bilder av Plutos merkelige og fremmede overflate.

Sonden New Horizons fløy forbi Pluto den 14. juli 2015. Selv om det er et halvt år siden, blir det stadig offentliggjort nye bilder av den lille dvergplaneten i ytterkanten av solsystemet vårt.

Denne gangen har NASA sluppet et fargebilde av Plutos overflate. Dette er noen av de mest høyoppløste bildene NASA har tatt av Pluto, og viser deler av området som kalles Sputnik Planum. Dette er en is-slette som ligger ved Plutos ekvator.

Her ligger Sputnik-platået på Pluto. (Foto: (Bilde:NASA))

Svart-hvitt

Egentlig er bildet i svart-hvitt, men NASA har brukt fargebilder med lavere oppløsning til å lage det detaljerte bildet av overflaten, i farger.

En piksel på bildet over tilsvarer mellom 77 og 85 meter på Pluto. Landskapet på bildet er 80 kilometer bredt, ifølge NASA.

Her finner du en stor variant av bildet over.

Fjellkjeden

Til venstre for is-sletten ligger fjellkjeden al-Idrisi. Den er oppkalt etter Muhammad Al-Idrisi, en kartograf fra Nord-Afrika som levde på 1100-tallet, ifølge Wikipedia.

Fjellene er egentlig store isblokker og noen av dem er 2,4 kilometer høye.

Sputnik-platået ligger helt inntil fjellene, og er dannet av is og nitrogen. NASA er usikre på hva som forårsaker det delikate mønsteret på platåets overflate, men det kan være is som blir varmet opp av solen. 

Det samme området, fra en litt annen vinkel. (Foto: NASA)

Powered by Labrador CMS