Huygens er en kjempesuksess

Se de første bildene fra overflaten på Saturns største måne.- Vi er de første besøkende på Titan, og dataene vi samler inn nå skal avsløre denne verdenens hemmeligheter, sier sjefen for den europeiske romfartsorganisasjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er Titan. (Foto: ESA)"- Dette er en historisk hendelse. Nå skal forskerne starte sitt arbeid med å tolke dataene. Dette er bare begynnelsen, sier David Southwood, ESAs vitenskapssjef.

- En fantastisk suksess

- En fantastisk suksess for det internasjonale samarbeidet. 19 land har samarbeidet over 25 år for å få dette til, sier Jaques Dordain, sjef for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA.

- Det er helt fantastisk å se disse bildene. Dette hadde jeg ikke forventet. Jeg trodde vi skulle få se et mye mindre detaljert landskap, sier Bo Andersen, nestleder ved Norsk romsenter.

"Dette bildet har Huygens tatt av Titans overflate mens sonden dalte gjennom månens atmosfære. Bildet er tatt fra 16 kilometers høyde. (Foto: ESA)"


 

Huygens har sendt mengder av data ned igjen til jorden fra sin nedstigning og landing på Titan. Forskerne mener Titan har mye til felles med den unge jordkloden, før livet ble til. Ved å studere kjemien på Saturns største måne, håper de å lære mer om hvordan livet oppsto her nede.

Det er imidlertid for kaldt på Titan til at det er noen særlig stor sjanse for at det er liv der i dag. Temperaturen ligger på minus 180 grader.

350 fotografier

- Hvorfor vi gjør dette? Ikke bare for få se fine bilder fra Titan. Dette gjør vi for å lære mer om hvordan verden rundt oss fungerer. Huygens kan gi oss noen små eller store svar, sier Andersen.

"Dette bildet er tatt 8 kilometer over Titans overflate. Oppløsningen er 20 meter per piksel. Dette kan være landingsområdet for Huygens. Bildet viser det noe som ligner strandlinjer og grenser mellom høyere landskap og oversvømte sletter. (Foto: ESA)"


 

I tillegg til store mengder data fra sondens vitenskapelige instrumenter har forskerne så langt mottatt over 350 fotografier av månens overflate. Sonden har også tatt opp lyd fra månens atmosfære.

Powered by Labrador CMS