Standhaftige Mars-rovere feirer år

Etter at de har holdt ut over 600 dager lenger enn forventet, kan man ikke si annet enn at roverne lever opp til navnene sine. Opportunity har virkelig utnyttet muligheten til å utforske Mars. Og spiriten til Spirit er det heller ikke noe å si på.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 4. januar for to år siden braket roveren Spirit i bakken ved ekvator på Mars. 21 dager senere deiset tvillingen Opportunity ned på motsatt side av planeten. Oppdraget var å kjøre 40 meter bortover den rustne overflata i løpet av 90 dager.

Men robotene har vist seg å være ingeniørmessige mesterverk, skriver Norsk Romsenter. To år senere humper de to tøffingene rundt i det ugjestmilde marslandskapet, der de altså har klart seg i over 600 dager lenger enn forventet.

Og roverne har ikke ligget på latsiden i månedene som har sneglet forbi. Spirit har rullet 5,6 kilometer av gårde, mens Opportunity har kjørt hele 6,5 kilometer. På veien har de knipset over hundre tusen bilder, og funnet geologiske beviser for en våt fortid på Den røde planet.

Nervepirrende start

Selv om roverne har vist seg å være rene superduppeditter, så det ikke like lyst ut i begynnelsen. Like etter landinga gikk nemlig Spirit inn i en slags digital hikke, hvor den restartet sin egen programvare i ett kjør.

Heldigvis klarte ingeniørene hos NASA både å finne feilen - en teknisk problem med minnet - og å rette den opp, skriver Norsk Romsenter.

For øyeblikket ser det ut til at roverne skal klare seg enda ei stud, selv om to års oppdagelsesferd så klart har slitt på maskinene. Men foruten litt problemer med robotarmen til Opportunity, ser det ut til at alt virker som det skal.

Forskerne er fast bestemt på å styre roverne videre mot nye mål så lenge det er liv i teknikken. Og etter en mirakuløs vinduspussing på Spirit, kan det jammen se ut som om det kan bli ei stund.

En mystisk vindusvask

Et av problemene som NASA hadde forutsett, var at solpanelene som gir roverne strøm etter hvert ville bli dekket til av støv. Og det ble de da også. Etter et år i farta, var strømnivået til Spirit temmelig lavt, skriver Norsk Romsenter.

Så skjedde det noe. Da roveren knipset et bilde av seg selv i Gusev-krateret, var solcellepanelene på mirakuløst vis blitt rene, helt av seg selv.

Men vinduspussen er nok ikke så mystisk som den kan høres ut. Spirit hadde nemlig fotografert små virvelvinder som kalles dust devils. Etter all sannsynlighet har en av disse feid over roveren, og blåst den ren.

Og det var jammen ikke mer flaks enn fortjent, for en liten maskin som nekter å gi seg. Vi i forskning.no slenger oss med på et stort gratulerer med dagen, og ønsker lykke til i året som kommer.

Lenker:

Norsk Romsenter: To år for Mars-roverne

Powered by Labrador CMS