Spirit kan komme løs

I januar gikk flere medier ut med nekrologen over en av de tapre robotene på Mars. Men håpet er ennå ikke ute for Spirit.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt rakk Spirit å komme før den parkerte for vinteren 8. februar 2010. Dersom den overlever de kalde månedene, vil den fortsette forsøket på å komme seg opp av sandgropa den sitter fast i. (Foto: Image Credit: NASA/JPL-Caltech)

Det er rett og slett en smule uhøflig å publisere minneord over noen som enda ikke er død. Selv om det gjelder en robot, som ser ut til å sitte bom fast i ei sandgrop på Mars.

For mens vi på jorda pløyde igjennom flere triste ”Spirit 2003 – 2010”-artikler, jobbet den standhaftige roboten med nye teknikker for å kave seg ut av sandfella der den sitter fast. Nå har strevet brakt den lille roveren hele 34 centimeter videre.

Og det er ikke småtterier, tatt i betraktning at framdriften de forrige månedene har vært målbar i millimeter, skriver New Scientist.

Dermed tennes altså håpet om at Spirit likevel skal klare å komme seg opp av gropa. Men først må den overleve vinteren.

Lite lys

Etter den siste kjøreturen den 8. februar slapp Spirit nemlig opp for solkraft i det svinnende vinterlyset på Mars. Nå har roveren gått i dvale, og det eneste vi kan gjøre er å håpe på at den klarer å overleve de harde vintermånedene.

Før om årene har forskerne alltid sørget for at roverne har stått i solfylte skråninger i den mørke årstida, slik at solpanelene fanger opp så mye lys som mulig. Men denne gangen hadde de ikke noe valg. Spirit blir stående der den er.

Det kan bli tøft.

Samme plan

I verste fall klarer ikke roboten å skaffe seg nok energi til å holde varmen i sine innerste kretser. I så fall kan de bli ødelagte av den ekstreme kulda. Men det er ikke umulig at den klarer seg til våren, i september/oktober.

Da er det på’n igjen med kaving i sanda, etter samme teknikk som før, sier Ray Arvidson ved Washington University, til New Scientist.

Metoden går ut på å svinge hjulene fra side til side og dermed dytte unna noe av sanda som gjør det så vanskelig å komme seg framover. Sanda som er igjen, blir samtidig klemt hardere sammen. Så kan roveren kjøre et lite stykke framover, før hjulsvinginga begynner igjen.

Arvidson tror et par uker med denne øvelsen vil få roveren ut av uføret.

Så nå er det bare å krysse fingrene og håpe at Spirit ikke bånnfryser, med kretser og det hele.

Lenke:

New Scientist: Mars rover Spirit could rise again

Powered by Labrador CMS