Jenter med anoreksi har autistiske trekk

Forskere som har studerer jenter med spiseforstyrrelsen anoreksi har funnet at de har mange fellestrekk med mennesker med autisme.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne ved universitetet i Cambridge mener at resultatene kan være med og bidra til nye behandlingsmåter av mennesker med anoreksi. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

En studie gjort av Simon Baron-Cohen, en av verdens ledende autismeeksperter, viser at sammenlignet med typiske jenter, så har de med anoreksi et over gjennomsnittlig antall autistiske trekk, skriver Reuters.

Undersøkelsen, som ble gjort ved universitetet i Cambridge sitt forskningsinstitutt for autisme, viste også at jentene med anoreksi har en over gjennomsnittlig interesse for struktur og orden, og under gjennomsnittlige resultater når det gjelder empati.

Det er symptomer, men mindre fremtredende, som de vi finner hos mennesker med autisme – noe som betyr at de to forstyrrelsene kan ha felles underliggende trekk, forteller Baron-Cohen.

– Anoreksi har tradisjonelt utelukkende blitt sett på som en spiseforstyrrelse. Det er forståelig med tanke på at jentenes farlig lave vekt og risikoen for underernæring eller til og med død, må være høyest prioritert, sier Baron-Cohen til Reuters.

– Men denne nye forskningen indikerer at sinnet til en person med anoreksi deler mange trekk med sinnet til en person med autisme. Ved begge tilstandene er det en sterk interesse i system og struktur. Jenter med anoreksi er opphengt i et system som omhandler kroppsvekt, form og matinntak.

Sammenlignet med 1600 jenter

Vanlige symptomer på autisme er dårlige sosiale og kommunikative evner, repetitiv atferd og en generell svekkelse i språklig utvikling.

Forskerne undersøkte hvordan 66 jenter med anoreksi, men uten diagnostisert autisme, i alderen 12 til 18 år, gjorde det på tester laget for å måle autistiske trekk. Deretter sammenlignet forskerne dem med 1600 typiske tenåringer i samme aldersgruppe.

Deres autistiske nivå ble målt ved hjelp av en test kalt Autism Spectrum Quotient (AQ), deres struktureringsnivå ved hjelp Systemising Quotient (SQ) og empatien ved hjelp av Empathy Quotient (EQ).

Simon Baron-Cohen er en av verdens fremste autismeeksperter og direktør ved Cambridges forskninginstitutt for autisme. (Foto: Universitetet i Cambridge)

Resultatene viste at sammenlignet med de typiske jentene, så hadde fem ganger så mange jenter med anoreksi poengsummer på samme nivå som mennesker med autisme har. På strukturtesten hadde jentene med anoreksi også høyere poengsummer, mens de var lavere på empatitesten.

Oversett

Baron-Cohen merket seg at autisme og anoreksi deler enkelte trekk, som rigid holdning og oppførsel, en tendens til å være selvfokusert og en fascinasjon for detaljer. Begge deler også lignende forskjeller i struktur og funksjon av hjerneregioner som er knyttet til sosial oppfattelse.

Så mange som en av 100 barn i Europa er diagnostisert med autisme. I USA er tallet en av 50. De fleste av disse tilfellene er gutter.

Men Bonnie Auyeung, som arbeidet med Baron-Cohen på prosjektet, sier at resultater viser at mange jenter med autisme blir oversett eller feildiagnostisert fordi legene ser dem først med anoreksi.

Nye behandlingsmåter

Tony Jaffa, som ledet undersøkelsen sammen med Baron-Cohen, sier at å anerkjenne at noen anorektiske pasienter også kan ha over gjennomsnittlig mange autistiske trekk og en forkjærlighet for system og orden, kan gi spesialister nye ideer og måter å behandle mennesker med spiseforstyrrelsen på.

– Ved å avlede deres interesser fra kroppsvekt og mat til et annet, men like systematisk emne, kan hjelpe, sier han.

– Anerkjennelsen av at mange pasienter med anoreksi også kan trenge hjelp med sosiale ferdigheter og kommunikasjon, og å tilpasse seg forandringer, kan også gi nye behandlingsmåter.

Powered by Labrador CMS