Graver seg ned sammen

Venninneprat kan gjøre vondt verre når du har problemer, ifølge en studie. Men du går ikke helt tomhendt fra en grinekveld med rødvin.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)'
"(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

Kvinner er kjent for å være flinke til å prate om problemer, men kanskje er det ikke alltid bra å tømme seg for frustrasjoner overfor en venninne som er enig i at du har det fælt.

I slike samtaler kan det bli et så ensidig fokus på problemene at nivået av stresshormonet kortisol hos kvinnene øker, antyder en studie av 44 pratende venninnepar.

Resultatene er publisert i tidskriftet Journal of Social and personal relationships, og er omtalt i nettmagasinet LiveScience.

Mindre stress med løsningsfokus

Psykolog Jennifer Byrd-Craven ved Oklahoma State University delte venninneparene i to grupper, med to ulike oppgaver.

Noen av venninneparene skulle diskutere problemer de hadde, mens andre fikk i oppgave å planlegge et rekreasjonssenter for nærmiljøet.

Før forsøket hadde Byrd-Craven tatt spyttprøver av dem alle sammen, for å se hvor høyt nivå de hadde av blant annet kortisol.

Etter seansen tok hun igjen prøver av kvinnene. De som da skilte seg ut var kvinnene som hadde sittet sammen og snakket om problemer, men som ikke hadde peilet seg inn på løsninger.

De hadde økte kortisolnivåer, og dessuten en kraftigere aktivitet i det sympatiske nervesystemet, som blant annet gjør kroppen i stand til å reagere akutt på ulike trusler.

'(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)' (Foto: Colourbox)
"(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)" (Foto: Colourbox)

Knytter problembånd

Venninneparene som fokuserte på å finne løsninger på problemene sine, viste ingen stressrespons. Det gjorde heller ikke damene som planla rekreasjonssenter.

Men det er grunn til å tro at en liten fellesdepping kvinner imellom ikke bare fører vondt med seg, mener den amerikanske psykologen.

- En merkelig fordel med såkalt sam-depping er at kvinner som gjør dette rapportere at de føler seg nærmere vennene sine, sier hun.

- Det virker som disse vennene møtes spesielt for dette formålet, og de har en tendens til å snakke om problemer hver gang de møtes, nesten som en felles interesse, sier Byrd-Craven til LiveScience.

I studien valgte hun å ikke se på menns problemprat, fordi det ifølge henne er kvinner som er mest kjent for å gruble sammen over personlige spørsmål.

Kilder:

Bonding over problems can make women anxiuos. Artikkel på LiveScience, 11.november 2010.

J. Byrd-Craven m.fl: Stress reactivity to co-rumination in young women’s friendships: Cortisol, alpha-amylase, and negative affect focus. Journal of Social and Personal Relationships, 27.oktober 2010. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS