Dataprogram skal hjelpe krigsveteraner

Mange hjemvendte soldater sliter med depresjoner og posttraumatisk stress, men bare noen av dem søker den nødvendige hjelpen. Et nytt dataprogram skal hjelpe resten i behandling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Video: science360.org

Konstant årvåkenhet overfor farer som ikke er der. Flashbacks, søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer og humørsvingninger.

Det er bare noen av symptomene på posttraumatisk stress, noe mange krigsveteraner sliter med.

Hele 37 prosent av de amerikanske soldatene som vender hjem fra Irak og Afghanistan, har psykiske problemer med seg i bagasjen, viser en Pentagon-rapport ifølge science360.org.

Et nytt dataprogram, VetsPrevail, skal hjelpe veteranene med å søke hjelp.

Frykt for stigmatisering

37 prosent av de soldatene som har vært utstasjonert i Irak og Afghanistan, lider av psykiske problemer, men to tredjedeler av dem søker ikke hjelp. (Foto: Colourbox)

De psykiske problemene gjør det vanskelig å gjenoppta et vanlig liv. Det er tilstander som krever behandling, men rapporten fra Pentagon viser at hele 77 prosent ikke søker hjelp – enten av frykt for å bli stigmatisert eller fordi de ikke har ressurser til det.

VetsPrevail er støttet av National Science Foundation og skal sørge for at flere hjemvendte soldater søker den nødvendige hjelpen.

Programmet skal ikke erstatte samtaler ansikt til ansikt, påpeker Stevan Hofboll, psykolog ved Rush University Medical Center. Det virker mer som et springbrett.

– Vi vet at veldig mange av veteranene er fornøyd med det, sier han.

Programmet er utviklet av Prevail Health Solutions i samarbeid med en tidligere sersjant fra den amerikanske hæren og en tidligere marinepilot.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS