Dårlige strøk går ut over mental helse

Å bo i et slitent nabolag med fattigdom og sosiale problemer gir dårligere mental helse, ifølge en undersøkelse av eldre kvinner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere studier har antydet at lav sosioøkonomisk status og et dårlig nabolag kan påvirke mental helse og dødelighet. (Foto: iStockphoto)

Kvinner som bor i fattige nabolag har større risiko for å utvikle dårligere kognitive funksjoner enn de som bor i mer velstående strøk, viser en amerikansk helseundersøkelse.

Undersøkelsen omfattet over 6000 kvinner fra 39 ulike steder i USA, alle i alderen 65-81 år og uten demens. Kvinnene tok en kognitiv test som målte hukommelseskapasitet, evne til logisk tenkning og koordinasjon.

Våre kognitive funksjoner omfatter sanseoppfattelse, konsentrasjonsevne, hukommelse, logiske evner, problemløsning og språk.

Dårlige nabolag

Resultatene viser at nedsatte kognitive evner forekom langt oftere hos kvinner som bor i områder med lav sosioøkonomisk status enn hos kvinner fra mer velstående nabolag.

Testpersonenes egen inntekt eller utdannelse hadde ingen merkbar effekt på sammenhengen mellom nabolag og kognitive evner.

- Denne studien har gitt de klareste indikasjoner så langt på at nabolag i en lav sosioøkonomisk kategori kan ha en effekt på kvinners kognitive evner senere i livet, sier Regina A. Shih, atferdsforsker ved RAND Corporation og leder av undersøkelsen.

Hun forsker på de sosiale og miljømessige årsaksfaktorer for kognitive funksjoner og mentale problemer.

Flere tidligere studier har undersøkt hvordan lav sosioøkonomisk status og et dårlig nabolag kan påvirke både mental helse og livsløp generelt, inkludert dødelighet.

Mentale problemer og fattigdom

En nederlandsk undersøkelse fra 1999 av over 8000 personer fra 86 ulike nabolag i Eindhoven viste at de som bodde i strøk med “dårlige boforhold, sosial oppløsning og personer med usunne psykologiske profiler og atferd” hadde større dødelighetsrisiko enn de i mer velstående områder – selv etter at personenes egne sosioøkonomiske forhold var tatt i betraktning.

Annen forskning har påvist en sammenheng mellom barns kognitive utvikling og nabolaget de vokser opp i. Barn og tenåringer fra mer fattige strøk hadde flere mentale og psykiske problemer enn de som bodde i områder med høyere snittinntekt.

Hittil største av sitt slag

Den nye RAND-undersøkelsen, som er publisert i American Journal of Public Health, er den hittil største som har studert effekten på kognitiv funksjon av å bo i fattige områder.

Den viser at andre faktorer, som hjerte- og karsykdommer, sunn livsstil eller psykososiale forhold som depresjon, bare delvis kan forklare sammenhengen mellom sosioøkonomisk livssituasjon og kognitiv funksjon.

Men til forskjell fra tidligere undersøkelser ble det ikke funnet tegn på at den negative effekten fra fattige nabolag var mer markert hvis man hadde bodd der over lenger tid.

- Mer forskning trengs for å avdekke om å bo i nabolag med lav sosioøkonomisk status kan påvirke kognitiv svekkelse og risikoen for demens, og hvordan dette kan forebygges, avslutter Shih.

Referanser:

R. A. Shih et.al: Neighborhood Socioeconomic Status and Cognitive Function in Women, American Journal of Public Health, juli 2011 (sammendrag)

H. Bosma et.al., Neighborhood socioeconomic status and all-cause mortality, American Journal of Epidemiology, februar 2001

Lenke:

Older Women More Likely to Have Lower Cognitive Function if They Live in Low-Income Neighborhoods (RAND pressemelding)

Powered by Labrador CMS