Politisk polarisering preger både politikk og dagligliv i USA. Splittelsen mellom venstre (Demokratene) og høyre (Republikanerne) er nå større enn målt noen gang tidligere. Foto: iStock

USA er mer politisk delt enn før

USA er i dag politisk delt på midten. Splittelsen mellom liberale og konservative preger både folks dagligliv og politikken. 

Splittelsen i USA mellom konservative republikanere og liberale demokrater stikker nå så dypt at den påvirker hvem folk vil bo sammen med.

Aldri før er det målt så sterkt antipati mellom amerikanere som regner seg som tilhengere av et av de to dominerende partiene.

For 20 år siden var det relativt mange republikanere og demokrater som svarte at de hadde både liberale og konservative holdninger - det varierte fra spørsmål til spørsmål. Nå er det blitt mer enn en dobling i andelen som sier de enten er konsekvent konservative eller er konsekvent liberale.

Går mot ytterfløyene

I løpet av de siste 20 årene har det også vært mer enn en dobling i andelen som svarer at de ser svært negativt på motstandernes politiske parti, ifølge det uavhengige forskningsinstituttet Pew Research Center.

Overfor Pew-forskerne svarer 43 prosent av republikanerne og 38 prosent av demokratene at de tenker veldig nedsettende om motstandernes parti.

Ideologisk boks-tenking er nå blitt langt mer utbredt både på venstresiden og høyresiden i USA, mener forskerne.

Dette har utviklet seg i takt med at demokratene har gått mot venstre i det politiske landskapet og republikanerne har gått mot høyre.

For eksempel: Spørsmål knyttet til homoseksualitet og innvandring skapte tidligere mye uenighet innad i demokratene, men nå er det langt mer enighet om det som før ble sett på som venstresidens synspunkter. Parallelt med dette er demokratene blitt mer og mer skeptiske til næringslivet. Hele partiet har altså gått mot venstre.

Venner = meningsfeller

Det er også blitt vanligere blant republikanere å holde sammen privat. Nesten to tredeler av de spurte republikanerne svarer bekreftende på at deres nære venner deler egne politiske synspunkter. .

Både liberale og konservative amerikanere vil også helst bo i områder med politiske meningsfeller.

En god del er dessuten skeptiske til å få noen fra ”den andre siden” inn i familien som svigersønn eller svigerdatter. 30 prosent av alle som sier de er gjennomført konservative, svarer at de ikke vil like det om et nært familiemedlem gifter seg med en demokrat. Blant gjennomført liberale svarer 23 prosent tilsvarende om et mulig ekteskap med en republikaner.

 

I denne videoen forklarer BBC den politiske delingen av USA, basert på Pew-forskningen. Delingen handler ikke lenger bare om politikk, men også om hvordan folk vurderer hverandre som mennesker. (2,13 min)

Speiler politisk splittelse

Splittelsen i det amerikanske samfunnet speiler det stadig mer tilspissede forholdet mellom de to fløyene i den amerikanske nasjonalforsamlingen Kongressen. President Barack Obama og hans demokrater har hatt store problemer med å komme til enighet med republikanerne.

På grunn av denne avgrunnen mellom høyre og venstre i politikken, har mye i amerikansk politikk stått stille de siste årene.

Men her er velgerne uenige med politikerne. Et klart flertallet blant de amerikanske velgerne er tydelige på at politikerne de har valgt til Kongressen, bør anstrenge seg mer for å møtes på midten.

En viktig del av problemet, mener forskere som analyserer amerikansk politikk, er at personer som regner seg som tilhørende sentrum i amerikansk politikk gir så lite lyd fra seg. De som tilhører fløyene i politikken er mye mer engasjerte og dermed mye mer dominerende.

Referanse:

“Political Polarization in the American Public”, Pew Research Center

Powered by Labrador CMS