Annonse

Arktisk issmelting åpner nye problemstillinger for Norge

En internasjonal rapport forteller at issmelting i Arktis kan åpne passasjer tvers over Polhavet. Nye fiskeriområder, miljømessige utfordringer og kinkige juridiske problemer kan dermed melde seg, også for Norge. Men er forskningsmiljøene klar over problemstillingene?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et isfritt scenario

Rapporten ble utarbeidet av amerikanske, kanadiske og britiske polar- og marineeksperter på oppdrag fra den amerikanske marinen.

  • I løpet av en tiårsperiode vil issmeltingen medføre at Nordvestspassasjen vil være åpen for kommersiell skipstrafikk omtrent en måned sommerstid.
  • Den nordlige ruten fra Russland over Polhavet kan bli åpen sommerstid allerede om fem år, i følge New Scientist.

Militære utfordringer

Rapporten - som var hemmeligstemplet inntil i fjor - fokuserer primært på militærstrategiske utfordringer og framtidige juridiske konfliktområder. Et særskilt problem som også berører norske interesser, er spørsmålet om jurisdiksjon. Canada og Russland anser sine tilliggende Polarområder som suverent territorium, mens blant andre USA mener områdene må være underlagt internasjonal rett.

Kjølig norsk forskning

Åpning av nye fiskerier, klimamessige og biologiske konsekvenser av et kommersialisert polhav, og Norges posisjon vedrørende jurisdiksjon i polarområdene, er til dels ukjente problemstillinger i norske forskningsmiljøer, har forskning.no brakt i erfaring. Ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi i Bergen er problemstillingen ukjent, men interessant, blir det opplyst av Professor Ulf Båmstedt.

Harald Loeng ved Havforskningsinstituttet leder bl.a. prosjektet “Klima og fisk”.

- Issmeltingen i Arktis kan være en indirekte problemstilling for forskning ved Havforskningsinstituttet, opplyser Loeng.

Begrenset forskning på issmelting

I dag finnes det begrenset med forskningsprosjekter som tar for seg de forskjellige aspektene ved tiltagende issmelting i Arktis. Fiske på nye arter - tidligere skjult for kommersiell utnytting av isen - kan åpne seg. Fiske på eksisterende arter kan også påvirkes, avhengig av havtemperaturene. Arter i nordområdene kan komme til å flytte på seg, og dermed kan det også oppstå nye komplikasjoner i det internasjonale fiskerisamarbeidet.

Norge er involvert i en rekke klimaprosjekter knyttet til Nordområdene. Blant annet driver Norsk polarinstitutt et prosjekt for sonarmåling av istykkelse i Nordområdene generelt. Polarinstituttet har også vært engasjert i “International Northern Sea Route”-prosjektet, hvor man bidro til en tverrvitenskapelig kunnskapsbase knyttet til de russiske nordlige ferdselsrutene fra Novaja Zemlja til Beringstredet.

Norsk polarinstitutt har imidlertid et større fokus på norske polarområder - som for eksempel Svalbard - enn på internasjonale områder lengre nord.

Juridisk hodebry

  • Nasjonal eller internasjonal jurisdiksjon i Polhavet?
  • Hvordan skal man fordele eventuelle ressurser som finnes i Polhavet?
  • Hvordan bør man regulere kommersielt trafikk, og hvordan skal man iverksette nødvendig miljøvernkontroll i nye og sårbare havområder?

Det vil åpne seg en rekke slike problemstillinger hvis det isfrie scenarioet blir til virkelighet. Å være forberedt juridisk og politisk, er svært viktig for å effektivt kunne takle de andre utfordringene ved åpning av nye havområder.

Forskning.no har imidlertid erfart at juridiske fakulteter ved norske universiteter er lite engasjert i disse problemstillingene.

Juridiske miljøaspekter

Seniorforsker Douglas Brubaker ved Fridtjof Nansens institutt har skrevet om juridiske miljøaspekter i arktiske farvann, bla. i en nylig avlagt doktorgrad fra Universitetet i Stockholm. Sammen med Direktør Willy Østreng er de engasjert i både juridiske og militærstrategiske spørsmål i nordområdene.

Internasjonale samarbeidsprosjekter vil finne sted, opplyser Brubaker. Blant annet vil Fridtjof Nansens institutt være representert ved en konferanse i Canada om en måneds tid. Fridtjof Nansens institutt forventer at oppholdet vil lede til samarbeid med canadiske institusjoner.

Forskning.no har også vært i kontakt med Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller, som opplyser at de ikke har aktive forskningsprosjekter knyttet til Arktis og Polhavet.

Norske interesser i fare

Ifølge Brubaker har det politiske Norge holdt en lav profil i den mellomstatlige samtalene. Disse har vært dominert av USA på den ene siden, og Canada og Russland på den annen.

Hovedspørsmålet gjelder hvorvidt nasjonal eller internasjonal rett skal gjelde i Polhavet. Brubaker mener at Svalbard-traktaten kan binde Norge i polhavsdiskusjonene, og at Russland kan bruke de nye problemstillingene til å gjenåpne spørsmålet om Norges suverenitetssone rundt Svalbard.

Et annet konfliktområde med spesiell aktualitet for Norske interesser, gjelder den juridiske ansvarsfordelingen ved ulykker i internasjonale farvann.

- Det foregår forhandlinger mellom Russland og Japan om transport av atombrensel, blant annet fra Storbritannia, sier Brubaker.

Denne trafikken kan øke som følge av åpning av nye og raskere seilingsleder fra Europa til Asia. En del av denne trafikken vil finne sted langs Norskekysten. Forurensning og brenselsutslipp i russiske nordområder vil også kunne ramme norske fiskeriinteresser.

Les mer:

New Scientist, artikkel om amerikansk rapport om Arktis
Havforskningsinstituttet i Bergen
Institutt for fiskeri- og marinbiologi i Bergen
Norsk polarinstitutt, Tromsø
Fridtjof Nansen instituttet, Lysaker

Powered by Labrador CMS