Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.

Personer i muslimske drakter med mat på fat.
Hvorfor feirer muslimer id og hvordan feires det?

Sju spørsmål og svar om feiring av id-al-fitr

Muslimer over hele verden feirer festdagen id-al-fitr i disse dager. Vi har spurt sosiolog og forsker Farhat Taj om ting vi lurer på ved høytiden.

Hvorfor og hvordan feirer muslimer denne høytiden? Hvordan er det å feire som minoritet i Norge? Og hva er meningen bak fasten under ramadan?

Vi har spurt sosiolog Farhat Taj ved UiT Norges arktiske universitet.

Først: heter det «eid» eller «id», og hva betyr «al-fitr»?

På norsk har språkrådet bestemt at det skal hete «id».

På engelsk skrives det «eid» og uttales «id», derfor er det kanskje lett å blande.

Id betyr festival eller fest på arabisk.

Id-al-fitr er festivalen på slutten av fastemåneden ramadan/ramazan. Den kalles ramadan i Midtøsten og ramazan i Sør-Asia. Det betyr måneden for faste.

Portrett  Farhat Taj.
Farhat Taj er sosiolog og forsker ved UiT Norges arktiske universitet i Alta.

Islam har to festivaler: den ene er id-al-fitr, altså festen etter fasten.

Den andre er id-al-azha, som feires ved slutten av pilegrimsreiser til Mekka i den 12. måneden på den islamske kalenderen zil-hajj.

Id er det generelle navnet på id-al-fitr i mange muslimske land rundt om i verden, men festivalen har også lokale navn. For eksempel på pashto, som snakkes i Pakistan og Afghanistan, kalles id «akhtar». På tyrkisk kalles det «beram».

Id i 2023

Datoen for feiringen varierer fra år til år. I 2023 feires id-al-Fitr fra solnedgang fredag 21. april til solnedgang lørdag 22. april.

Hvorfor varierer tidspunktet for id-al-fitr?

Id-ul-Fitr feires på den første dagen av shawwal. Det er den tiende måneden i den muslimske kalenderen. Det betyr at når ramadan eller ramazan, som er den niende måneden i kalenderen slutter, så starter id-Ul-Fitr på den første dagen av shawwal.

Den islamske kalenderen er en månekalender, og derfor starter hver ny måned med å se nymånen. Så, shawwal starter (og ramadan slutter) når den nye, voksende halvmånen blir sett på himmelen.

Hva er det som feires under id-al-fitr?

Vi feirer at den årlige fasteperioden er over. Da har alle voksne muslimer fastet fra soloppgang til solnedgang i en måned.

Det kan være litt utfordrende for muslimer i Nord-Norge. De følger gjerne en kalender som muslimer i Oslo har laget med tidspunkter for soloppgang og solnedgang.

Hvordan feires id?

Det starter på morgenen med bønn i moskéen. Alle er invitert. Etterpå har man feiring hjemme sammen med familie, slekt og venner.

Alle har nye klær, og barna får pengegaver av familie og den nærmeste vennekretsen til foreldrene.

Middagen som serveres, varierer mye ettersom hvilken kultur eller land man kommer fra. Men det er viktig med søtsaker.

I mange land, som Pakistan, India, kalles id-al-fitr også «Sweet Eid» fordi det feires med mange søte desserter og konfekt eller kaker. Søte nudler er den viktigste desserten til feiringen.

I India og Pakistan varer id-feiringen i tre dager. På den siste dagen gjør man en hyggelig utflukt med familie og venner. Man er for eksempel ute og griller eller fisker og spiser god mat.

Det kan feires annerledes i andre muslimske land.

Hvorfor faster muslimer en måned i året?

Muslimer faster en måned i året for å be til Gud og for å trene på å være et godt menneske. Vi mennesker har jo en tendens til å glemme av slike ting.

Under ramadan skal man være litt streng og disiplinere seg selv. Det handler ikke bare om avstå fra å spise mellom soloppgang og solnedgang. Man skal også ha ekstra fokus på hvordan man behandler andre mennesker. Man minner seg selv på å snakke sant og å oppføre seg godt, omtenksomt og rettferdig overfor andre.

Man kan heller ikke ha sex når man faster, altså mellom soloppgang og solnedgang.

Hvor gammel er tradisjonen med id?

Den er like gammel som religionen islam. Det vil si rundt 1.400 år gammel.

Religionen ble til da profeten Mohammed hevdet at han fikk budskap fra Gud om at islam har det reneste og riktigste budskapet om Gud.

Muslimenes hellige bok, Koranen, er basert på budskapene som Mohammed fikk fra Gud over en periode på 23 år.

Hvordan er det å feire id som en minoritet i Norge?

Det er litt annerledes, kanskje særlig fordi id ikke er helligdag for voksne i Norge. Det er blitt helligdag for barna, så de har fri fra skolen.

Flere kommuner i Norge har begynt å feire id. Dette er et kjærkomment skritt. Det er også flott når kommuner ønsker alle innbyggerne velkommer, ikke bare muslimer.

Det vil bidra til å integrere den kulturelt mangfoldige muslimske befolkningen i storsamfunnet.

Hvordan gratulerer man noen med id?

I Norge kan du bare si «Gratulerer med id» helt enkelt.

Om du vil si det på arabisk eller urdu, sier du id mubarak. På andre språk heter det akhtar ombarak (pashto) beram (tyrkisk) eller du kan si Eid Greeting på engelsk.

Gratulerer med id!

Artikkelen er oppdatert 26.04.23 kl. 16:40

Powered by Labrador CMS