Redd for sammenstøt?

Hvor stor er egentlig sjansen for å bli rammet av en skikkelig asteroidesmell?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje var asteroiden som drepte dinosaurene mer enn 10 kilometer stor. (Illustrasjon: NASA)

I juli ble Jupiter truffet av et stort himmellegeme. Arret etter nedslaget er fortsatt synlig i gassgigantens atmosfære.

Hver gang et stort objekt har truffet jorda, har det hatt voldsomme konsekvenser for alt liv. Nedslaget har endret forholdene på planeten så mye at mengder av arter har dødd ut.

Men hvor stor er egentlig sjansen for å kollidere med en asteroide i nærmeste fremtid?

500 000 års mellomrom

Fire forskergrupper holder skarpt øye med objekter som har baner nær jorda, såkalte near-Earth Objects (NEO).

Så langt er det funnet 784 slike himmellegemer større enn 1 kilometer i diameter. Ingen av disse står i fare for å treffe jorda.

I 2007 lyste kometen McNaught opp nattehimmelen. (Foto: G. Garradd)

Forskerne regner med at det finnes rundt 150 flere nære asteroider på den størrelsen som ikke er oppdaget ennå.

- Men en kollisjon med en så stor asteroide skjer bare hvert 500 000 år, så vi venter ikke noe slikt på lenge ennå, sier Donald Yeomans, leder for NASAs Near-Earth Object-program, til nettstedet Space.com.

Én til 2940 gangers sjanse

Men også mindre objekter kan gjøre livet på jorda ubehagelig.

Blant de himmellegemene som overvåkes er det den 130 meter store asteroiden 2007 VK184 som har størst sannsynlighet for å treffe jorda.

Kraften fra en smell med denne asteroiden ville tilsvare 150 millioner tonn TNT, eller 10 000 ganger atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

- 2007 VK184 har én til 2940 gangers sjanse for å treffe jorda de neste 50 år, sier Yeomans, men når banen beregnes nærmere vil nok denne sannsynligheten synke.

Jo større, jo sjeldnere

Treff med små asteroider har forekommet mye oftere enn med store objekter. Kollisjoner med himmellegemer større enn 500 meter har bare skjedd cirka hvert 100 000 år.

Europeiske Rosetta er bare en av flere romsonder som skal undersøke kometer og asteroider i årene som kommer. (Illustrasjon: ESA)

Objekter på mer enn 50 meter har truffet jorda med omtrent 700 års mellomrom. Objekter under 25 meter vil mest sannsynligvis brenne opp i atmosfæren.

Forskere og spesialister på emnet diskuterer for tiden intenst hvordan vi best kan overvåke og håndtere de nære himmelobjektene.

Powered by Labrador CMS