50 år med gjenbruk av Roma
- Roma er byen som stadig fornyer seg gjennom å ta det gamle i bruk, en form for gjenbruk og refortolkning, sier Turid Karlsen Seim. Nå feirer Det norske institutt i Roma 50 år.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Turid Karlsen Seim er leder for Det norske institutt i Roma, som feirer sine 50 år med fagseminar om gjenbruk.
- Det handler om samspillet mellom gjenstand og tolkning, om hvordan gjenstander består, men også forandrer seg i og gjennom vårt eget blikk, våre forestillinger og vårt minne om dem, forklarer professoren.
Recycling Rome er tittelen på fagseminaret som holdes torsdag 24. september.
Amerikaneren Richard Brilliant, professor i kunsthistorie og arkeologi ved Colombia University, er hovedforedragsholder. Hans bok My Laocoon handler om alternative måter å tolke ett og samme kunstverk på, og dette er bakgrunnen for hans foredrag om minner i endring.
- Seminaret er også et bidrag til aktuell ”minneforskning” – og til diskusjonen om dannelse, sier Turid Karlsen Seim.
Blikket framover

Da Det norske institutt i Roma fylte 40 år, ble det markert med tilbakeblikk på instituttets historie.
- Siden minneboken er skrevet, vil vi nå, ti år etter, heller bruke fortiden til å se framover, understreker instituttleder Karlsen Seim.
- Vi ønsker å markere at instituttet er et sted for forskning med internasjonal tyngde, og har invitert en rekke internasjonalt anerkjente forskere, som det ikke har vært vanskelig å få til å komme.
- Roma er jo byen alle takker ja til! Viktig har det også vært å få unge norske forskere på banen, og slik få vist at vi har en kommende generasjon med både faglig tyngde og bredde, sier Karlsen Seim.
Kirken med lag på lag
Seminaret vil også belyse hvordan romerske monumenter som forskere ved instituttet tidligere har levert banebrytende fortolkninger av, fremdeles er gjenstand for debatt.
På Forum Romanum ligger kirken Santa Maria Antiqua.
På seminaret vil professor John Osborne, Carleton University, Ottawa, og professor emeritus Per Jonas Nordhagen fra Universitetet i Bergen drøfte hvordan de mange dekorasjonslagene som her ligger oppå hverandre, skal tolkes, og hvilken historie de forteller.
- Spørsmål om gjenbruk er også svært aktuelt når det gjelder senantikke romerske portretter, sier Karlsen Seim.
– Og ikke minst Konstantinsbuen, som var blant de monumenter som instituttets grunnlegger, professor Hans Peter L’Orange, særlig arbeidet med.
Både portretter og buen vil være temaer for foredrag på 50-årsseminaret, som samler en rekke forelesere og gjester, og der et ikke ukritisk blikk rettes bakover.
- Vi må ta vare på historien, men ikke være nostalgiske, sier instituttlederen.
Mer informasjon:
Nettsidene til Det norske institutt i Roma