Laser lindrer nakkesmerter

Laser kan erstatte bruk av medisiner i behandling av nakkesmerter, og er nesten uten bivirkninger. For første gang i medisinsk historie er effekten av laserbehandling dokumentert. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Man har hittil ikke hatt god nok dokumentasjon på laserbehandling av nakkesmerte, og forskningen er derfor revolusjonerende i fagmiljøet for fysioterapi.

Tradisjonelt har medikamenter vært en sentral del i behandling av kroniske nakkesmerter, ofte med mange bivirkninger.

- Forskningen viser at laser er et alternativ til medikamenter. Bruk av laser har til tider møtt stor motstand innen det medisinske miljøet, fordi man ikke har hatt nok dokumentasjon på resultatene av behandlingen, sier professor Jan Magnus Bjordal ved Høgskolen i Bergen.

Behandlingen man har forsket på er infrarød laser. Gjennombruddet er publisert i en artikkel i The Lancet.

Hemmer evne til å lede smerter 

Forskerne har gjort en analyse av 16 studier som testet laserbehandlingen på 820 pasienter. For pasientene som ble behandlet med ekte laser var det 70 prosent mer sannsynlig at de opplevde redusert smerte enn de som fikk placebo.

Bivirkningene tilsvarer dem man finner gjennom placebo, som betyr at de nesten ikke eksisterer. I tillegg er behandlingen smertefri, og effekten av 6-12 behandlinger varer i opptil 22 uker.

- De gode resultatene skyldes antagelig at laserbehandling virker gjennom mer enn en enkelt virkningsmekanisme. Vi vet fra en rekke laboratoriestudier at riktige doser av laser virker betennelsesdempende, men nyere studier viser også at behandlingen kan beskytte muskler mot skader som kommer av trøtthetsutvikling, sier Bjordal.

Høye doser med laser ser også ut til å kunne hemme de tynne smertenervenes evne til å lede smerter.

Ifølge professoren er laser en støttebehandling, som bør kombineres med andre former for behandling. Dette kan for eksempel være treningsprogram og å få beveget på nakkeleddene.

Kan skrive medisinsk historie

Jan Magnus Bjordal fra Høgskolen i Bergen er en av forskerne bak artikkelen som er publisert i The Lancet.

Laserbehandling av muskel- og skjelettlidelser er tatt inn i trygdesystemet i Norge, og det norske fysioterapimiljøet er blant de første i verden som har begynt å bruke denne type behandling.

Kroniske nakkesmerter påvirker nesten 10- 24 prosent prosent av befolkningen, og er forventet å nå epidemiske høyder i løpet av de neste tiårene. Nakkesmerter er et typisk resultat av stress i det moderne samfunnet.

Bjordals forskning kan skrive medisinsk historie, siden de fleste medisinske fagbøkene hevder at laser ikke er en effektiv behandling for kroniske nakkesmerter.

- Må disse medisinske fagbøkene nå skrives om?

- Man får håpe at dette gjennombruddet ikke går hus forbi, sier Bjordal.

Referanse:

Chow, Johnson, Lopes-Martins & Bjordal: Efficacy of low-level laser therapy in the management of neck pain: A systematic review and meta-analysis of randomised placebo or active-treatment controlled trials, The Lancet, 13. November 2009, doi:10.1016/S0140-6736(09)61522-1.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS