Nye, miljøskadelige stoffer i breer på Svalbard

Miljøskadelige plantevernmidler og flammehemmere ble byttet ut med stoffer som skulle brytes ned raskere i naturen. Nå viser det seg at de blir værende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stoffene som er tillatt å bruke er framstilt syntetisk for å erstatte andre stoffer som er svært skadelige for miljøet.

Disse nye stoffene er framstilt for å kunne brytes ned i naturen og ikke bli transportert vekk fra stedene der de er i aktiv bruk.

Nå viser det seg at også flere av disse stoffene blir lenge i natursystemet, og at de spres over hundrevis av kilometer i Arktis.

Motstandsdyktige og skadelige

Noen av disse miljøskadelige stoffene er mer motstandsdyktige enn beregnet, og de er å finne i atmosfæren i nordområdene.

De kan fraktes hundrevis av kilometer med vind og havstrømmer til fjerne områder av Arktis.

Glasiolog Elisabeth Isaksson fra Norsk Polarinstitutt med en iskjerne.

Glasiolog Elisabeth Isaksson fra Norsk Polarinstitutt har sammen med forskere fra andre europeiske land, USA og Canada analysert iskjerner fra Holtedahlfonna på Svalbard, 1 150 meter over havet.

Plantevernmidler og flammehemmere

Forskerne har sett nærmere på 47 pesticider (plantevernmidler) som er i bruk, og 17 pesticider som det ikke lenger er lov å benytte.

De har også studert nivåer av flammehemmende kjemikalier i iskjerner. Flammehemmere er vanlig å bruke i husholdningen, tekstiler og i elektronisk utstyr.

Undersøkelser som ble gjort lenger øst, på isbreen Austfonna på Svalbard, viste at det kan være store forskjeller på nivåene over distanser på ca 200 km i Arktis når det gjelder opphopingen av pesticider fra atmosfærisk transport fra Eurasia.

De miljøskadelige stoffene som forskerne fant i iskjernene er mer motstandsdyktige enn beregnet, og de er å finne i atmosfæren i nordområdene.

 – De stoffene som har vært mest i bruk de senere år i Europa er også de som det finnes mest av i den arktiske naturen, sier Isaksson.

Nedgang av forbude stoffer

Men det var også lyspunkter i forskernes funn. Mengden av noen av de forbudte stoffene har gått ned i Arktis.

De internasjonale politiske vedtakene om forbud er blitt gjort etter at det er blitt påvist at disse stoffene er meget vanskelig nedbrytbare og svært giftige.

Iskjerneboring.

Sannsynligvis er nedgangen en følge av myndighetenes forbud mot å bruke dem.

Referanse:

Resultatene fra iskjernestudiene på Holtedahlsfonna er nylig publisert i fagtidsskriftene Environmental Science & Technology (Deposition history of brominated flame retardant compounds in an ice core from Holtedahlfonna, Svalbard, Norway - webversjon) og Journal of Geophysical Research (Current use and legacy pesticide deposition to ice caps on Svalbard, Norway).
 

Powered by Labrador CMS