Den nyoppdagede arten Valviloculus pleristaminis ble funnet innkapslet i rav.
Den nyoppdagede arten Valviloculus pleristaminis ble funnet innkapslet i rav.

Denne lille blomsten er 100 millioner år gammel

Den vokste mens dinosaurene gikk på jorden – i en periode da blomsterplantene skjøt i været.

Forskere ved Oregon State University i USA har oppdaget en ny art av urgamle blomster.

Blomsten vokste i den geologiske perioden kritt, som var fra om lag 145 til 66 millioner år siden.

Det var i kritt at blomsterplantene kom for fullt - og endret jorden. I dag er blomsterplantene den mest artsrike og varierte av plantegruppene, ifølge Store norske leksikon.

Blomsterplantenes tilsynelatende raske evolusjonen forundret blant andre Charles Darwin, ifølge BBC. Og forskere finner stadig nye spor som kan brukes til å nøste opp i blomstenes historie.

- En skjønnhet

Arten som nå er oppdaget, har fått navnet Valviloculus pleristaminis.

Blomsten var innkapslet i rav, som er forsteinet kvae. Ravklumpen forteller om hvordan blomster så ut da Spinosaurus og andre kjemper levde på jorden.

– Dette er en skjønnhet, og den vokste i en skog for 100 millioner år siden, sier George Poinar, professor emeritus ved Oregon State University, i en pressemelding.

Her ser vi blomsten ovenfra.
Her ser vi blomsten ovenfra.

Det var en liten hannblomst, bare to millimeter. Men den var nok ikke alene.

– Den var sannsynligvis en del av en klynge med mange lignende blomster på planten, noen muligens også hunkjønnet, sier Poinar.

- Til tross for at blomsten er så liten, er detaljene som er bevart fantastiske, sier han.

Spiral av pollenbærere

Valviloculus pleristaminis hadde tett med pollenbærere i midten, 50 stykker. De var arrangert i en spiral. Så hadde den seks kronblad-lignende blader rundt.

Ravklumpen ble funnet i Myanmar.

Forskerne har foreløpig kategorisert den nye arten til å tilhøre laurbærordenen, og de mener den er i slekt med familiene Monimiaceae og Atherospermataceae, som du kan se på bildene under.

To blomsterplanter i familien Atherospermataceae og Monimiaceae.
To blomsterplanter i familien Atherospermataceae og Monimiaceae.

Nøster opp i utviklingshistorien

Det er sparsomt med spor etter blomster fra tidlig i kritt og i perioden før. Frem til 2018 var den eldste blomsterfossilen 130 millioner år.

Men i slutten av 2018 ble det meldt om funnet av en 175 millioner år gammel blomsterplante, ifølge nettavisa LiveScience.

– Forskere er ikke sikre på hvor og hvordan blomster ble til, fordi det ser ut til at mange blomster bare dukket opp i kritt fra ingensteds, sa forsker Qiang Fu da.

Forskere har også forsøkt å rekonstruere hvordan en av de eldste blomstene kan ha sett ut for 140 millioner år siden. Den minner litt om en vannlilje.

Det er anslått at blomsterplantene evolverte et sted mellom 160 og 245 millioner år siden, ifølge Store norske leksikon.

Archaefructus liaoningensis er en annen eldgammel blomsterplante. Den levde i Kina for 125 millioner år siden.
Archaefructus liaoningensis er en annen eldgammel blomsterplante. Den levde i Kina for 125 millioner år siden.

Tidsvindu

Det er ikke bare gamle blomster forskere finner i rav. Innkapslede insekter, fjær og annet biologisk materiale gir oss et spennende tidsvindu tilbake til en annen tid.

Ravklumper har blant annet avslørt at dinosaurer både hadde lus og flått.

Lederen av den nye studien George Poinar, har lenge interessert seg for det man kan oppdage i eldgammel kvae. På 1980-tallet publiserte han en studie som viste at strukturer på innsiden av celler kunne bevares i rav. Det inspirerte forfatteren bak Jurassic Park.

Men det har senere vist seg at det er svært lite sannsynlig å finne dinosaur-DNA i blodsugende insekter i rav.

Referanse:

George O. Poinar, m. fl: «Valviloculus pleristaminis gen. et sp. nov., a Lauralean fossil flower with valvate anthers from mid-Cretaceous Myanmar amber», Journal of the Botanical Research Institute of Texas, 7. desember 2020.

Powered by Labrador CMS