Studenter på dinosaurjakt

Spor etter et forhistorisk etegilde i Canada gir dinosaurforskere håp om å finne en ny art.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette er den ene studentens illustrasjon av hvordan det kan ha sett ut i Grande Praire-området for over 70 millioner år siden. (Illustrasjon: Tetsuto Miyashita)"


 

To studenter ved University of Alberta fant restene etter det 73 millioner år gamle og noe brutale middagsselskapet nær Grande Prairie vest i Canada.

Der oppdaget de en reirplass med rester etter planteetende baby-dinosaurer og tennene til en kjøttetende dinosaur. De fant ut at tennene stammet fra en Troodon, en aggressiv skapning på rundt to meter. Dette er første gang det bevises at disse dinosaurene holdt til såpass langt oppe i fjellene.

Missing link-teori

De to studentene Tetsuto Miyashita og Frederico Fanti tilbrakte to somre i området, og begynte etter hvert å fundere på en teori om at Grande Prairie er en slags ”missing link” mellom dinosaurene som levde mye lenger sør, og de som levde i Alaska i nord.

"Funnene ble gjort i nordvestlige Alberta i Canada. (Illustrasjon: Wikimedia Commons/Qyd)"

Det har tidligere blitt funnet store mengder dinosaurer i Alaska og lengre sør i Canada og USA, men nå har altså de to studentene funnet pansrede og tykkskallede planteetere, ferskvannsfisk og reptiler i Grande Prairie-området.

Miyashita sier i en pressemelding at denne hittil uoppdagede lille lommen med liv kan ha hatt kontakt med andre populasjoner – noe som kan ha ført til utviklingen av nye arter.

Ny nebbete dino?

Han forteller at mange ulike dinosaurer på samme område kan skape nye økologiske forhold, som økt konkurranse om mat og flere rovdyr. Under slike forhold kan det også oppstå nye arter.

Under arbeidet i Grande Prairie fant de to studentene noe de tror er en ny dinosaurart med nebb. I motsetning til de nebbete dinosaurene som er funnet i Alaska, har Grande Prairie-dyret en synlig kul i panna.

Studentene reiser tilbake til området igjen neste sommer, og da skal de fokusere på å kartlegge hittil uoppdagede arter.

De to studentenes arbeid blir publisert i neste måneds nummer av tidskriftet Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Powered by Labrador CMS