Vi har "slankefett" i nakken

Brune fettceller er flinke til å forbrenne fett og sukker. Tidligere har man bare sett dem hos spedbarn, men nå har danske forskere funnet dem i nakken hos voksne pasienter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Danske forskere har isolert en ganske spesiell type fettceller hos voksne pasienter. Det kan bli avgjørende for framtidens fedmeforskning.

Det er snakk om klassiske brune fettceller. De finnes hos nyfødte barn, men forskere har lenge lett etter dem også hos voksne.

– Jeg tror dette kan bli veldig stort for fedmeforskningen. Man har tidligere funnet brunt fett i nakkeregionen, men ikke den klassiske typen som er så effektive til å forbrenne fett og sukker, sier forskeren bak resultatet, postdoktor Camilla Scheele fra Center for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet i Danmark.

Forbrenner mest

Hvis man finner en metode til å aktivere disse brune fettcellene hos voksne, så har man også kanskje funnet en måte å fremme vekttap.

– I motsetning til vanlige, hvite fettceller, forbruker de brune fettcellene store mengder fett og sukker i stedet for å lagre det. Brunt fett forbrenner altså fett selv, når det blir aktivert til det. Derfor er dette en svært god nyhet, sier Scheele.

Forskerne på Rigshospitalet har stor erfaring med å isolere denne typen celler og har et godt samarbeid med kliniske avdelinger som opererer pasienter i nakkeregionen, forteller Scheele.

– Ved å isolere cellene på en måte som bevarer egenskapene de har, kan vi bruke dem som modell. Dermed kan vi teste hvordan vi kan aktivere dem. Vi vet for eksempel at de aktiveres ved kulde. Da signaliserer hjernen til cellene, som begynner å lage varme, og de forbrenner dermed fett og sukker, sier Scheele.

– I praksis er ikke avkjøling noen god måte å slanke seg på, så vi tester nå hvordan de brune fettcellene reagerer på forskjellige hormoner, sier hun.

Forskningsresultatet er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Metabolism.

Vitenskapelige kilder

A Classical Brown Adipose Tissue mRNA Signature Partly Overlaps with Brite in the Supraclavicular Region of Adult Humans: Cell Metabolism, Volume 17, Issue 5, 798-805, 7 May 2013 Copyright © 2013 Elsevier Inc. All rights reserved. 10.1016/j.cmet.2013.04.0

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS