En demonstrant etter terrorangrepet i Madrid i 2004. Hvordan påvirket terrorangrepet valget i Spania like etter, og hvordan kan forskerne finne ut av det? (Foto: AP Photo, Peter Dejong, NTB scanpix)

Podcast: Når du går deg vill i årsak-virkning: Del 3

Hvordan kan ulike eksperimenter hjelpe oss med å finne ut om terrorisme påvirker de politiske valgene våre, om mer politifolk gjør at vi får mindre kriminalitet, hvorvidt lange fengselsstraffer funker og om røyking er skadelig for helsen vår?

Dette er del tre av fire i en miniserie der  samfunnsviterne Lars Erik Berntzen og Jonas Dræge Bergan i Politikk og Røvere diskuterer kausalitet, altså årsak-virkning-sammenhenger. I første del snakket de om alle fallgruvene, og i andre del tok de for oss eksperiment som en løsning. Men, noen ganger er det umulig eller fullstendig uetisk å utføre eksperimenter. Ta for eksempel terrorisme og hvordan det påvirker oss.

Vi kan ikke dra rundt og bombe tilfeldige personer – andre kluter må til. I denne episoden tar vi for oss tre av disse: forskjell-i-forskjeller, instrumentelle variabler og regresjonsbrudd.

Vi viser hvordan disse teknikkene kan hjelpe oss med å avklare hvilken påvirkning terrorisme faktisk har på våre politiske valg, om mer politifolk gjør at vi får mindre kriminalitet, hvorvidt lange fengselsstraffer funker og om røyking virkelig er skadelig for helsen vår.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS