- Sudbøs doktoravhandling må trekkes

Granskingskommisjonen retter flengende kritikk mot forsker Jon Sudbø for manipulasjon av forskningsdata. Doktoravhandlingen må trekkes tilbake, mener kommisjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommisjonen mener også at Sudbøs uredelige forskning kan ha hatt negative konsekvenser for pasientbehandling og legemiddelbruk.

Kommisjonens leder Anders Ekbom presenterte rapporten på en pressekonferanse fredag.

Han mener også det er grunn til å kritisere Sudbøs arbeidsgiver Rikshospitalet-Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo for manglende oppfølging og kontroll.

Kommisjonen har ikke funnet holdepunkter for at medforfatterne eller andre har deltatt i manipulasjonen av data.

Varsling

Sykehuset må opprette systemer for å håndheve gjeldende regelverk, rutiner for datahåndtering og etisk vurdering av prosjekter, mener granskingskommisjonen.

- Man må skape et system for varsling i organisasjonen når man får mistanke om at noe ikke er som det burde være, sa leder i granskingskommisjonen Anders Ekbom.

Rikshospitalet-Radiumhospitalets strategidirektør Stein Vaaler takket kommisjonen for grundig arbeid, og var glad for at ingen andre av sykehusets ansatte har deltatt i jukset.

Institusjonsansvar

- Dette er et massivt forskningsjuks som savner sidestykke i norsk historie, men det baserer seg på relativt få data i en forholdsvis kort periode. Kommisjonen kommer med en relativt kraftig systemkritikk. Institusjonen må bære et betydelig ansvar for at man ikke har klart å oppdage og stanse dette jukset, sier Vaaler.

Dekan Stein Evensen ved Universitetet i Oslo erkjenner at man ikke har vært flinke nok til å kontrollere forskningsprosjekter.

Til å stole på

- Det er ikke lett å gardere seg mot juks, men det skal ikke være noen unnskyldning for at denne type saker oppstår, sa han.

Universitetet i Oslo mener konklusjonene ikke rokker ved at de fleste forskere gjør godt arbeid som er til å stole på.

- Det er nødvendig med et bedre forebyggende arbeid, men det kan gjennomføres uten å skade den akademiske frihet, sa han.

(NTB)

Powered by Labrador CMS