I dag er fiskeflåten i praksis unntatt fra mineraloljeavgift, ved at innbetalt CO2- og grunnavgift refunderes. For å få ned drivstofforbruket og utslipp av skadelige klimagasser, vurderer myndighetene å avskaffe flåtens refusjonsordning.
Nofima
IreneAndreasseninformasjonskonsulent
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De fleste av oss omfattes av avgifter ved kjøp og bruk av drivstoff.
Fiskeflåten er i dag en av flere sektorer som er unntatt for slike avgifter.
Også våre nabokyststater har enten tilsvarende ordninger for fiskeflåten, eller avgiftsbelegger ikke flåtens drivstofforbruk.
Fiskeflåten - en betydelig forurenser
Norsk fiskeflåte er en sentral bidragsyter til våre utslipp av CO2 og andre drivhusgasser.
For produksjon av sjømat viser miljøregnskap at flåtens energiforbruk generelt sett er den største kilden til klimagassutslipp.
I miljøsammenheng er det derfor viktig å ha kunnskap om flåtens drivstofforbruk, og hvordan man kan redusere dette for å begrense forurensningen.
I en rapport utført for Fiskeri- og kystdepartementet har Nofima Marked undersøkt hvilken betydning et bortfall av ordningen vil ha for fiskeflåte, -industri og utslipp - og hvem det vil ramme hardest.
Innad i fiskeflåten er det store variasjoner i forbruk av drivstoff, hvilken pris de betaler for drivstoffet og dermed de kostnader som påløper under leting, fiske og føring av fisk.
Fiskefartøy har små muligheter til å erstatte sitt mineraloljeforbruk med andre innsatsfaktorer. Reduksjon av utslipp er således avhengig av at flåten kutter ut enkelte fiskeri eller at mer av kvoten fiskes av de mest energieffektive fartøyene.
Mange kan rammes
Det er derfor vanskelig å forutse hvordan utslippene vil påvirkes av omlegging av avgiften.
Mange av de største forurenserne vil kunne omgå avgiften ved å bunkre i utenlandsk farvann. En slik tilpasning kan faktisk gi økte utslipp, og avgiften vil virke mot sin hensikt.
Den minste og ofte mest energieffektive flåten har ikke slike valgmuligheter.
En annen konsekvens er at også foredlingsindustrien vil kunne få en forverret konkurransesituasjon. Ikke bare ved at landinger går utenlands og derved gir mindre råstoff tilgjengelig for norsk industri.
Men dersom flåten også lykkes i å velte deler av kostnadsøkningen ved et refusjonsbortfall over på neste ledd i verdikjeden, vil det kunne få store konsekvenser for industriens internasjonale konkurranseevne.