Den tomme Sojuz MS-23-kapselen kan på dette bildet fra Roskosmos ses i forgrunnen idet den kobler seg sammen med ISS natt til søndag norsk tid.

Russisk romskip har ankommet ISS

En ubemannet russisk Sojuz-kapsel har nådd Den internasjonale romstasjonen (ISS). Senere i år skal den frakte to russere og en amerikaner tilbake til jorden.

MS-23-kapselen koblet seg natt til søndag automatisk til ISS, viste en direktesending fra Nasa. Da hadde fartøyet brukt to dager på ferden fra oppskytingsbasen i Kasakhstan.

Det russiske romfartsbyrået Roskosmos besluttet å sende opp MS-23 som erstatning for en annen Sojuz-kapsel som allerede ligger ved romstasjonen.

Trolig truffet av mikrometeoritt

Kapselen som skal erstattes, MS-22, begynte å lekke kjølevæske i desember etter å ha blitt truffet av det amerikanske og russiske tjenestemenn mener var en mikrometeoritt.

Dermed anses MS-22-kapselen for å være for utrygg til å frakte de tre astronautene tilbake til jorden.

Planen er å sende MS-22-kapselen, uten mennesker, tilbake til jorden i slutten av mars. Tilbake på bakken skal eksperter saumfare skadene på fartøyet.

Sojuz MS-23 ble skutt opp fra Bajkonur i Kasakhstan natt til fredag norsk tid.

Tilbake til jorda etter ett år

Amerikanske Frank Rubio og russerne Dmitrij Peteli og Sergej Prokopjev skal være på ISS til september. Da har de vært på stasjonen i ett år.

I tillegg er det fire andre astronauter på ISS. De ankom med en Dragon-kapsel fra SpaceX i oktober.

Disse fire skal vende tilbake til jorden noen dager etter at en annen Dragon-kapsel ankommer med to astronauter fra USA, en fra Emiratene og en fra Russland. Denne kapselen skal sendes opp mandag.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS