Skal motiveres til kols-trening

En treningsklubb-app for nettbrett skal motivere kolssyke til å komme i gang med trening - med felleskapet som drahjelp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik inviterer du vennene dine på tur. (Foto: NST)

IS-ACTIVE

•IS-ACTIVE og JOIN-IN er EU/AAL-prosjekter
•IS-ACTIVE og JOIN-IN er tilknyttet Tromsø Telemedicine Laboratory
•IS-ACTIVE er en av fire finalister til AAL Forum AWARD 2011
•Norske partnere er NST, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og Norut

 

Mer enn 200 000 nordmenn er rammet av den kroniske lungesykdommen kols, og tallet øker stadig.

Innen 2030 kommer kols til å være den tredje viktigste dødsårsaken på verdensbasis.

En ny forskningsrapport fra Høgskolen i Oslo viser at et flertall kols-pasienter slutter å trene etter gjennomført rehabiliteringsprogram selv om de vet at trening gir økt livskvalitet.

Gruppen motiverer

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) og forskningskonsernet Norut har tatt utgangspunkt i behovet for enklere trenings- og rehabiliteringstilbud til denne pasientgruppen for å utvikle løsninger som kan motivere til trening.

– Felles for løsningene er at de bruker det sosiale ved gruppen som motivasjonsfaktor, samt oppfølging fra helsepersonell, forklarer prosjektleder Tatjana M. Burkow ved NST.

Nettbrett fjerner dørstokkmila?

Jo mer du trener, jo flere andunger! (Foto: NST)

Prosjektet IS-ACTIVE har utviklet en applikasjon (app) til nettbrett hvor blant annet brukerne kan gå turer sammen i tid, men ikke i rom.

– Brukerne kan gå turer sammen virtuelt. Gjennom et lukket sosialt nettverk avtaler de tidspunkt og melder seg på. Til samme tid går alle seg en tur, men på forskjellige steder, forteller forskningssjef Lars K. Vognild ved Norut.
 
Applikasjonen inneholder også en treningsvideo med fysioterapeut, værinformasjon og en ukeplan med ukas mål for aktivitet.

– Forskning har vist at vi yter best når vi har realistiske mål, konstaterer han.

I aktivitet fordi det er morsomt

– Mange grupper kronisk syke orker ikke fortsette treningen etter at de har vært gjennom et rehabiliteringsprogram.

- I våre prosjekter motiverer vi folk til å være i aktivitet fordi det er morsomt og fordi de kan gjøre det sammen med andre, forteller fysioterapeut Marijke Risbert.

– Tidligere har vi hatt gruppetrening ved hjelp av videokonferanse gjennom tv-apparatet, det var også motiverende og fungerte bra.

– Med nettbrettet kan personer holde kontakten med andre fra rehabiliteringsprogrammet, avtale felles treningstider, og benytte seg av funksjonene for å gå tur sammen. Vi har stor tro på dette konseptet, som vi skal prøve ut nå i høst, sier Risbert.

Andunger skal motivere

Prosjektleder Tatjana Burkow skal motivere kols-syke til trening. (Foto: Jan Fredrik Frantzen)

– På forsiden av applikasjonen har brukerne et fint bilde, i dette tilfellet av en andemor. For hver fysiske aktivitet de utfører, får andemor en ekstra andunge. Målet er at hun skal få seg en ungeflokk i løpet av uka, forteller Burkow.

– Tidligere forskning har vist at slike motivasjonsbilder har gunstig effekt, og våre foreløpige testresultater viser det samme, fortsetter hun.

Applikasjonen er testet i laboratorium med gode resultater, og forsøk med brukere i eget hjem settes i gang i løpet av høsten 2011.

Nå kommer senior-Wii

I løpet av arbeidet med å lage gode løsninger for kols-pasienter, får forskerne stadig idéer til nye prosjekter.

– Gjennom et nytt prosjekt ser vi for eksempel på muligheten for å lage treningsspill tilpasset kols-syke, avslutter Burkow.

Powered by Labrador CMS