Chris Petrich drar gummibåten ut til bøya i Beisfjord for å laste ned målinger fra sonden samt samle isprøver. (Foto: Megan O'Sadnick)

Hvordan håndtere oljeutslipp i nord?

Forskere fra forskningsinstitusjonen Norut i Narvik har satt ut bøyer som skal måle hva som skjer under dannelsen av is i Beisfjorden.

– Det er nødvendig å være proaktiv når vi ser utviklingen med mer og mer aktivitet i arktiske strøk, sier forsker Megan O’Sadnick.

– Kunnskap er en forutsetning for risikovurdering, og beredskapsplanlegging av oljeutslipp i sjøisdekket vann, enten utslippet kommer fra skip eller direkte fra utvinning, fortsetter hun.

O’Sadnick påpeker at vi vet hvordan vi skal håndtere eventuelle oljeutslipp i varme områder, som for eksempel Mexicogolfen. Vi vet derimot ikke nok om hva vi skal gjøre i de ekstremt sårbare nordområdene.

– Vi vet godt at havis er svært porøs og at olje vil bli suget opp av isen – omtrent som en svamp. Videre at is i elver og vann har en helt annen tetthet, at den er nærmest ugjennomtrengelig. Viten om prosessene på det åpne havet er med andre ord gode. Derimot vet vi mindre om den isen som dannes i møtet mellom ferskvann og saltvann. Og det vil jeg finne ut mer om, utdyper O’Sadnick.

– Vet vi mer om hvordan denne typen is og olje interagerer, kan vi forsterke beredskapen og være forberedt om noe skulle skje.

Powered by Labrador CMS