Hvem vinner fotball-EM?

Fotballen byr på tilfeldigheter, også i hvem som vinner fotball-EM. Men er det mulig å regne ut sjansen for hvert enkelt lag?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spania gjør seg klar til hjørnespark mot Italia 10. juni. Kampen endte uavgjort. (Foto: Arvedui89/Wikimedia Commons)

I forbindelse med fotball-EM har forskning.no invitert adm.dir Lars Holden i Norsk Regnesentral til å skrive en artikkel om vinnersjanser og statistikk.

Det er velkjent at det er mange tilfeldigheter i hvem som vinner hver enkelt fotballkamp og hvem som vinner større turneringer som fotball-EM.

Fotballinteresserte snakker om hvor mange sjanser et lag skaper i løpet av en kamp avhengig av motstander og hvor mange av disse som gir mål. Men er det mulig å regne ut sjansen for hvert enkelt lag i fotball-EM?

Det er et spørsmål som opptar mange fotballinteresserte og bookmakere før og under fotball-EM 2012. Mesterskapet arrangeres i Polen og Ukraina fra 6. juni til 1. juli. I hvert fotball-EM og -VM siden 1998 har Norsk Regnesentral regnet ut sjansene til hvert lag.

 Etter 4 dager når alle lagene har spilt en kamp hver er sannsynlighetene som vist i figuren under.

Trykk på forstørrelsesglasset for å få opp et større bilde. (Foto: Norsk Regnesentral)

Trykk på forstørrelsesglasset for å få opp et større bilde. (Foto: Norsk Regnesentral)

Vi ser at før turneringen startet hadde Spania og Tyskland størst mulighet til vinne med i underkant av 20 prosent vinnersjanser.

De første kampene har styrket Tysklands (28,3 prosent) og Russlands (16,3 prosent) og svekket Spanias (14,2 prosent) og Nederlands (2,8 prosent) vinnersjanser.

Eksperters vurdering

Før EM starter har 12 fotball-entusiaster vurdert styrken til hvert av de 16 deltakende lagene.  De er spurt hva de tror resultatet ville blitt i kamper mellom de 16 lagene. Fotball-entusiastenes vurdering brukes til å bestemme hvert enkelt lags styrketall.

For hver kamp et lag spiller, justeres styrketallet avhengig av resultatet av kampen. I de første kampene vil fotball-entusiastenes vurdering dominere, og senere i turneringen vil resultatene i turneringen ha større betydning. Deretter beregnes alle lags sjanser i hver enkelt kamp og i turneringen som helhet.

Laget med høyest styrketall har størst mulighet til å vinne sine kamper, men det er også et betydelig innslag av tilfeldighet i hver enkelt kamp. Sannsynlighetene før start av turneringen er vist i tabellen under.

(Foto: Norsk Regnesentral)

Fotball-entusiastenes vurdering er viktig for å sette opp denne tabellen. Men det tas også hensyn til hvilke lag som det er sannsynlig at lagene møter i mellomspillet hvis de går videre til dette.

Vi ser at for eksempel Tsjekkia før start av turneringen hadde 52,9 prosent sannsynlighet for å gå til kvartfinalen, men her møter de en antatt sterkere motstander og sannsynligheten for å nå semifinale var på forhånd bare 17,8 prosent. For hvis Tsjekkia går videre til kvartfinalen, møter de her et lag fra puljen med Tyskland og Nederland.

Spiller alle kampene i hele turneringen

Før turneringen starter og hver kveld under turneringen, «spilles» hver av de gjenstående kampene 10 000 ganger. Ut fra disse kunstig spilte turneringene beregnes lagenes sjanse til å vinne sin gruppe, til å gå videre i mellomspillet og til slutt vinne finalen.

Det tas hensyn til alle reglene for å avgjøre hvilket lag som vinner gruppene fra antall poeng og innbyrdes kamper til fair play og loddtrekning. I den siste delen av turneringen tas det hensyn til muligheten for ekstraomganger og straffekonkurranse. 

Under hele turneringen oppdateres sannsynlighetene.

Denne gang samarbeider Norsk Regnesentral med NRK. Utvalgte resultater presenteres i NRKs TV-sendinger, mens komplette resultater legges ut på nettsiden em.nr.no.

Her er det mulig å følge utviklingen av sannsynlighetene gjennom hele turneringen.

Metodikken

Det er publisert flere artikler om emnet i den statistiske litteraturen. Det er stor interesse for temaet hos sportsinteresserte, bookmakere og blant personer som liker å spille om penger. Men mange som arbeider med dette, gjør det bare for moro skyld. 

Sannsynlighetene for fotball-EM er regnet ut fra en metodikk utviklet av sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral.

Her regnes sannsynligheten for antall mål et lag scorer i hver kamp avhengig av de to lagenes styrketall, og det tas hensyn til alle de detaljerte reglene for hvilket lag som går videre i turneringen.

Referanser:

em.nr.no  Nettsted med oppdaterte sannsynligheter og grafer, Norsk Regnesentral.

Aldrin, M. and Løland, A (2012): Euro 20.12%. Significance, Royal Statistical Society, publisert 11. juni, 2012.

Lee, A. (1997): Modeling Scores in the Premier League: Is Manchester United Really the Best?, Chance, Vol. 10, p. 15-19.

Powered by Labrador CMS