Norge på topp i hjernelidelser

Hver tredje nordmann er rammet av hjernelidelse. I Europa er det bare Nederland som har større forekomst av slike plager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

European Brain Council (EBC) har kartlagt hjernelidelser og omkostninger knyttet til dem, i en rekke europeiske land. Av de totalt 466 millioner innbyggerne i de 28 landene i undersøkelsen, hadde hele 127 millioner en hjernerelatert lidelse, skriver Vårt Land.

I 2004 kostet disse lidelsene samfunnet til sammen 3.100 milliarder kroner - 47 milliarder kroner bare i Norge.

- Undersøkelsen viser at hjernerelaterte lidelser er et mye større folkehelseproblem enn det som kommer til uttrykk for eksempel gjennom midler til forskning og utvikling av behandling for slike lidelser, sier professor Lars Jacob Stovner i nevrologi ved NTNU i Trondheim til Vårt Land.

Professor Inger Sandanger ved Universitetet i Oslo tror forekomsten av hjernelidelser er så høy i Norge, fordi vi i den senere tid har sett en økning i omfanget av depresjoner og utbrenthet, særlig blant unge menn.

Professor Trond Riise ved Universitetet i Bergen peker på sin side på at den relativt høye norske forekomsten av multippel sklerose, kan være noe av årsaken.

Ifølge rapporten fra EBC har 1,5 millioner nordmenn en hjernerelatert lidelse. 580 000 nordmenn lider av angst, 340 000 av migrene, 312 000 av depresjon, over 200 000 av rusavhengighet og 43 000 eldre over 65 år lider av demens.

(NTB)

Powered by Labrador CMS