Fyr med ren ved

Konsentrasjonene av miljøgiften dioksiner i oslolufta er redusert kraftig de siste 20 årene. For å minske utslippene ytterligere, er det viktig at osloboerne fyrer med ren ved.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dioksiner

  • Miljøgiften dioksiner samler seg opp i både mennesker og dyr, og det tar lang tid før de brytes ned.
     
  • Når dioksiner slippes ut til luft, transporteres de med luftstrømninger til jordbruksområder og havområder. Her avsettes de i vann og jord og kan opptas i dyr og mennesker.
     
  • Direkte menneskelig opptak fra luft er derimot av liten betydning.

- Hvis vi skal klare å få ned dioksinnviået ytterligere, er det viktig å bruke ren ved, og ikke fyre med avispapir, melkekartonger, plastikk eller impregnert eller malt tremateriale, sier Dag Tønnesen, seniorforsker ved NILU.

På oppdrag fra Statens forurensningstilsyn (SFT) har NILU målt innholdet av miljøgiftene dioksiner og PCB i lufta ved Sofienbergparken i Oslo. Resultatene viser at konsentrasjonene i 2007 bare var en tredel av det de var i 1989.

- En viktig årsak til at dioksiner har gått så kraftig ned, er at det er blitt slutt på blyholdig bensin. Folk har også sluttet å brenne hageavfallet sitt, som var en annen viktig kilde til dioksiner tidligere, forteller Tønnesen.

Vedfyring viktig kilde

Dioksinnivået i Oslolufta følger gradestokken omvendt proporsjonalt: Jo lavere temperatur, jo mer vedfyring, og jo høyere dioksinnivå.

Målingene viste 20 ganger så høye dioksinverdier på dager med kaldt vær. Derfor altså budskapet om å fyre med ren ved.

Konsentrasjonene av dioksiner i oslolufta er nå omtrent på samme nivå som i andre større byområder i resten av verden.

Powered by Labrador CMS