Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nasjonalt senter for e-helseforskning - les mer.

Å bytte ut røyken med snus er ingen god idé, ifølge forsker.
Å bytte ut røyken med snus er ingen god idé, ifølge forsker.

Snuser du? Da er sjansen stor for å mislykkes med å stumpe røyken for godt

Felles for de som ikke lykkes med røykeslutt, er at de bruker snus.

Mange som stumper røyken, bytter den ut med snus. Nå har forskere funnet ut at om du bruker snus, er faktisk sjansen for å mislykkes med røykeslutt størst.

Professor Inger Torhild Gram på Nasjonalt senter for e-helseforskning har undersøkt nesten 4.500 røykere som deltok i et internettbasert program for røykeslutt.

Røykere bør advares mot snus

– Det er viktig å informere om at snusbruk gir mindre sjanse for å lykkes. Det er nøyaktig det motsatte av hva vi har fått høre i mange år, sier Gram.

Hun er en av ildsjelene bak røykeslutt-appen slutta.no, som nå er en tjeneste på Helsenorge.no.

– Resultatene våre viste at de som brukte snus, hadde en større sannsynlighet for ikke greie å slutte å røyke, sammenlignet med de som ikke brukte snus, forklarer professoren.

Hun sier at dette gjaldt for både menn og kvinner. Resultatene antyder at røykere bør advares om at snusbruk kan forhindre vellykket røykeslutt.

Ifølge Inger Torhild Gram bør røykere advares om at snusbruk kan forhindre vellykket røykeslutt.
Ifølge Inger Torhild Gram bør røykere advares om at snusbruk kan forhindre vellykket røykeslutt.

Hva kjennetegner de som lykkes?

– Vår forskning viser at kvinner og personer med lengre utdanning har større sannsynlighet for å holde på røykestoppen seks måneder etter røykesluttdagen enn menn og personer med kort utdanning, sier Gram.

Studenter har større sjanse for å mislykkes sammenliknet med fulltidsansatte, mens personer med høy nikotinavhengighet lykkes sjeldnere enn de som scorer lavt på nikotinavhengighet.

Første studie

Denne studien er den første hvor sammenhengen mellom snusbruk og røykeslutt hos røykere som ønsker å slutte, er blitt undersøkt i en oppfølgingsstudie, blant så mange og med så lang oppfølgingstid som seks måneder.

Selv i Sverige hvor det snuses mye, har de ikke gjennomført slike undersøkelser.

Referanse:

Inger Torhild Gram mfl.: Factors associated with predictors of smoking cessation from a Norwegian internet-based smoking cessation intervention study. Tobacco Prevention & Cessation, 2022. Sammendrag. Doi: 10.18332/tpc/155287

Powered by Labrador CMS