Peislukt fungerer beroligende på kundene i store, tomme lokaler. Lukten av hav gjør det samme i overfylte butikker. (Foto: Colourbox)

Lukten i butikken kan berolige kjøperne

Beroligende lukt i butikklokaler gjør forbrukerne mindre stresset og mer kjøpelystne. Hvilken duft som funker, avhenger av lokalet.  

Trange butikklokaler med reoler tett i tett som flyter over med varer, kan gjøre forbrukere så klaustrofobiske at de mister kjøpelysten.

Men også åpne lokaler med bare gulvflater og minimalt med varer, kan gi forbrukerne angst.

Løsningen i begge tilfeller kan være å spre duftende luft, viser ny forskning fra Concordia Universitet i Montreal, Canada. Men ikke hvilken som helst lukt. 

Omvendt lukt bekjemper uro

Butikkeiere bør ta utgangspunkt i sine egne lokaler, før de velger lukttype. 

I studien som nylig ble publisert i American Journal of Business, har forskere funnet ut at ulike lukter kan virke beroligende når de sendes ut i butikkmiljøet.

- Lukt er best til å bekjempe stress når den skaper en følelse av åpenhet i tettpakkede butikkmiljøer, eller hjemmekos i butikker med mye plass, sier professor i markedsføring Biancha Grohmann.

Forskerne inviterte forbrukere til et laboratorie som på omgang var tettpakket eller nesten tomt, for å teste hvordan lukt som sendes ut i butikkmiljøet påvirker folks stressnivå.

Fyringsved og havlukt

Føler du at butikkreolene truer med å velte mot deg i enkelte butikker? Det kan gi kjøpereduserende angst. Lukten av hav, kan berolige. (Foto: Espen Bratlie/Scanpix)

I tre forsøk ble luft med ulike lukter sendt ut i de konstruerte butikklokalene. En lukt av fyringsved, som skulle gi assosiasjoner til små rom. En lukt av hav, som minner om åpent landskap.

I det tredje tilfellet hadde luften ingen lukt i det hele tatt.

Hav i trange lokaler

I tettpakkede omgivelser fortalte forbrukerne at de følte seg minst stresset når de kjente lukt som ga assosiasjoner til åpent landskap. 

Butikkeiere som har trange butikklokaler, enten på grunn av begrenset plass eller stort varevolum, kan altså forhindre klaustrofobi hos sine kunder ved å sende ut havlukt.

Hjemmekos

I et nesten tomt lokale følte forbrukerne seg roligere når de ble utsatt for lukten av peisved.

Butikkeiere som kjører en minimalistisk trend med mye plass, bør altså vurdere å bruke en lukt som kan fremkalle en følelse av hjemmekos.

Feil lukt forsterker uro

- Butikkeiere bør være bevisst hvilken duft de sender ut. Hvilken lukt som virker angstdempende, er avhengig av type butikklokale, sier professor Bianca Grohmann ved Universitetet i Montreal. (Foto: Universitetet i Montreàl)

Stressnivået var høyest i det nesten tomme lokalet, når testpersonene samtidig ble eksponert for lukten av sjølukt. 

- Studien viser at butikkeiere bør være bevisste på hvordan de kombinerer butikklokalene med en passende lukt, for å senke forbrukernes uro. Dermed kan de forbedre forbrukernes kjøpeopplevelse, sier Grohmann.

Duft av sjokolade og bakst

Manipulering av kundenes kjøpelyst er langt fra nytt. I 2011 skrev Time Magazine om at duften av sjokolade og nybakt focaccia i noen shoppingsentre i New York, er falsk.

Riktignok selger de sjokolade og nybakt italiensk brød i disse butikkene - men lukten blir i tillegg blåst ut gjennom luktmaskiner som er strategisk plassert i lokalene.  

Aromaene er designet for å gjøre forbrukerne mer sultne og dermed få oss til å kjøpe mer. Og salget steg sju prosent etter at butikkene i Brooklyn tok luktmaskinene i bruk. 

Neste gang du er i en butikk, bør du derfor prøve å la lommeboken styre kjøpet ditt, og ikke nesen.

Referanse:

Tina Poon mfl: Spatial density and ambient scent: effects on consumer anxietyAmerican Journal of Business 2014 10.1108/AJB-05-2013-0027. Sammendrag

Powered by Labrador CMS