Overvektige mangler metthetshormon

Mange overvektige mennesker har for lite av et viktig metthetshormon. Forskerne tror dette kan være nøkkelen til å takle verdens fedmeproblemer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hormoner er med på å styre hvor mye vi putter i munnen. For ganske nøyaktig ett år siden fortalte forskning.no om oppdagelsen av et meget appetittreduserende stoff i kroppen - hormonet PYY3-36.

Celler i magen produserer dette hormonet når vi spiser, og forteller hjernen at vi er mette. Forskerne har nå funnet ut at overvektige mennesker har et lavere nivå av dette hormonet enn vanlig, og de mener dette hormonunderskuddet kan være nøkkelen til å takle fedme.

En tredjedel lavere

Overvektige mennesker har, ifølge de britiske forskerne, gjennomsnittlig en tredjedel lavere nivå av metthetshormonet, sammenlignet med slanke mennesker.

I studien fra i fjor fikk vi forklart hvordan innsprøyting av PYY3-36 kan redusere appetittfølelsen hos både overvektige og slanke mennesker med rundt en tredjedel, over en periode på 24 timer.

- Oppdagelsen av at overvektige mennesker har lavere nivåer av PYY3-36, en viktig faktor for å begrense appetitten, antyder en mulig ny behandlingsmetode for fedmeepidemien i samfunnet vårt, sier professor Steve Bloom ved Imperial College London og Hammersmith Hospital i en pressemelding.

- Kan være årsken til overvekt

- Dette hormonunderskuddet kan være årsaken til at noen mennesker blir overvektige, mens andre ikke blir det. Det trengs mer forskning for å bestemme om vi kan endre menneskers diett slik at de produserer mer av dette hormonet, sier dr Rachel Batterham, en av studiens forfattere.

Forskerne fremhever at sunn kost og regelmessig trening fremdeles er den beste måten å gå ned i vekt på. Dersom PYY3-36 blir en medisin mot overvekt, vil det bare være nyttig dersom det kommer i tillegg til livsstilsendringer.

Enkelte forskere er en smule skeptiske, og minner om at vi har hatt store forhåpninger til metthetshormoner tidligere, for eksempel hormonet leptin.

Du kan lese mer om forsøkene med PYY3-36 i artikkelen Hormonet som gjør deg mett.

Referanse:

Batterham, Bloom, m.fl; inhibition of Food INtake in Obese Subjects by Peptide YY3-36; New England Journal of Medicine; volum 349:941-948, september 2003.
 

Batterham, Bloom, m.fl: Gut hormone PYY3-36 physiologically inhibits food intake; Nature 418, 650 - 654 (08 August 2002); doi:10.1038/nature00887.

Powered by Labrador CMS