Stamcelle ga både egg og sæd

I et laboratorium i Sao Paulo har forskere klart noe ganske oppsiktsvekkende. De har fått en kultur av musestamceller til å lage både eggceller og sædceller - i samme skål.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Embryonale stamceller har evnen til å bli til en hvilken som helst celletype, også fullt ferdige kjønnsceller. Å få dette til å skje i laboratoriet er ytterst komplisert, men nå har Irina Kerkis fra Roger Abdelmassih Clinic i Sao Paulo funnet en ny måte å klare oppgaven, skriver Nature.

Dermed rykker en hel del fascinerende framtidsmuligheter et lite hakk nærmere.

Forskerne kan for eksempel finne teknikker som gjør at vi kan bruke vanlige celler fra menneskekroppen til å lage både egg og sædceller. Vi kan til og med få damer til å lage sædcellene mens manneceller blir til egg. Kan disse kanskje brukes til å hjelpe barnløse?

Slike metoder vil nok ikke være klare til bruk på flere tiår enda, om de i det hele tatt blir det. Likevel er oppdagelsene svært viktige. Kjønnscellene i laboratoriet kan gi forskerne bedre innsikt i faktorer som påvirker fruktbarhet og utvikling av et embryo.

Skritt videre

Dette er ikke første gangen noen har laget kjønnsceller i laboratoriet, skriver Nature. I 2003 klarte forskere fra University of Pennsylvania å få embryonale stamceller fra mus til å begynne spontanproduksjon av egg.

Like etter lyktes forskere ved Whitehead Institute for Biomedical Research i Massachusetts i å bruke retinoinsyre for å få musestamceller til å lage en slags uferdige sædceller.

Kerkis har imidlertid tatt forskningen et skritt videre. Hun og kollegene lurte på om retinoinsyre også kunne få stamcellene til å lage eggceller.

Ble både og

Forskerne dyrket først fram bitte små hule baller av stamceller fra et museembryo i en kultur. Ballene, som selv kunne minne om tidlige embryoer, ble så dyrket i retinoinsyre i fire dager. Da skjedde det noe uventet.

Utenfor ballene hadde det dukket opp fiks ferdige sædceller, med hale og det hele. Cellene på innsida hadde derimot blitt til follikler som lagde egg. Dermed gav altså de samme stamcellene opphav til både eggceller og sædceller.

Hvorvidt de to kunne ha befruktet hverandre, er imidlertid ikke helt avklart, skriver Nature, som forteller at Kerkis for øyeblikket undersøker om slike befruktninger faktisk har skjedd.

Noe av det mest interessante er for øyeblikket likevel at metoden kan bli en god kilde for egg til forskning, noe som i dag bare finnes i svært begrensede mengder.

Referanse:

Forskningen ble presentert på det årlige møtet i European Society of Human Reproduction and Embryology i Praha, 21. juni 2006.

Lenker:

Mature sperm and eggs grown from same stem cells

Powered by Labrador CMS