Forskning om døgnrytmer la grunnlaget for forskning på hva som kan føre til søvnvansker, og hva som kan motvirke dette. (Illustrasjonsfoto: melis / Shutterstock / NTB scanpix)

To kvinner ble blinde av telefonen

Legene tror den midlertidige blindheten skyldes at de så på telefonen med ett øye.

Hva er det siste du ser på før du sovner, og det første du ser på når du våkner? 

Det er en stor sjanse for at det ikke er partneren din, men telefonen.

Men kjærligheten til det lille teknologiske vidunderet kan gjøre blind. Bokstavelig talt. Det skriver livescience.com

To kvinner i Storbritannia opplevde mystiske synsforstyrrelser som bare inntraff sent om kvelden eller tidlig om morgenen mens det ennå var mørkt. 

De to tilfellene er beskrevet i New England Journal of Medicine.

En 22-årig kvinne hadde vansker med å se på høyre øyet etter at hun hadde lagt seg. En legeundersøkelse viste ingen synsproblemer, blodpropp eller lignende opplagte forklaringer.

I det andre tilfellet hadde en 40-årig kvinne bare syn på det ene øyet når hun våknet. Synsforstyrrelsen varte rundt 15 minutter.

Legene oppdaget senere at synsproblemene oppsto når kvinnene hadde ligget på siden og sett på smarttelefonen sin i mørket.

De tror derfor at problemene inntraff fordi pasientene så på den lille lysende skjermen med bare ett øye, mens det andre var skjermet av hodeputen.

Det blokkerte øyet vente seg dermed til mørket, mens øyet som så på telefonen vente seg til skjermlyset.

Når kvinnene la fra seg smarttelefonen, og rommet ble helt mørkt, opplevde de at øyet som hadde vært utsatt for lyset fra smarttelefonen, var blindt til det hadde tilpasset seg mørket. Det var alltid det belyste øyet som ble blindt.

De to kvinnene ble bedt om å se på telefonen med begge øynene, og da forsvant den midlertidige blindheten. skriver livescience.com.

Legene bak oppdagelsen forventer flere tilfeller i takt med at smarttelefoner og nettbrett finner veien inn i stadig flere soverom. Den nye rapporten gjør at leger raskere kan avgjøre om det er telefonen som er skyld i synsforstyrrelsene, mener de.

© videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no.

Powered by Labrador CMS