Her spilles middelaldermusikk som ikke er hørt på 1000 år

Etter 20 års slit har en musikkforsker og en musiker klart å gjenskape et musikkstykke fra middelalderen. Se video!

I videoen kan du se Benjamin Bagbys musikkgruppe Sequantia fremføre middelalderstykket «Trøstens Sanger». (Video: Cambridge University)

Etter 20 års arbeid med å rekonstruere noter, toner og takter har en forsker og en musiker som spiller middelaldermusikk, klart å gi bortkomne sanger fra middelalderen nytt liv.

Det skriver livescience.com.

Det gjenskapte musikkstykket «Trøstens Sanger» ble nylig fremført på University of Cambridge, akkompagnert av dikt fra den romerske filosofen Boethius sitt store verk «Filosofiens Trøst».

Du kan se opptredenen deres i videoen ovenfor.

Nesten umulig å avkode musikken

At det har tatt to tiår å gjøre konserten mulig, skyldes at det å fremføre så gamle musikkstykker ikke bare innebærer å lese og spille notene.

I middelalderen ble musikk skrevet i melodiske skisser som kalles neumer og ikke med noter som musikere bruker i dag.

Den middelalderske musikken ble senere videreført gjennom forskjellige lyttetradisjoner og musikernes hukommelse.

Det innebærer at det ifølge eksperter er nesten umulig å avkode musikk fra denne perioden, siden mange av tonehøydene er ukjente.

– Musikken kom rørende tett på

Arbeidet med å gjenskape «Trøstens sanger» var vanskelig, blant annet fordi en side med avgjørende noteforklaringer for å forstå middelalderens musikalske prinsipper i manuskriptet «Cambridge Songs» fra 1000-tallet hadde gått tapt.

Likevel klarte de altså til slutt å rekonstruere og fremføre musikkstykket.

– Det har vært øyeblikk mens vi har arbeidet med prosjektet hvor jeg nesten følte at jeg var i det ellevte århundret – når musikken kom så tett på at det nesten var rørende, sier Sam Barret til livescience.

Han er seniorførsteamanuensis i musikk ved University of Cambridge.

Det er sammen med Benjamin Bagby, som er medlem av gruppen Sequentia som opptrer med middelalderske sanger, at Barret har jobbet frem de musiske teknikkene og melodiene bak «Trøstens Sanger».

Powered by Labrador CMS