Kjenner det på gikta!

Det er ikke alltid du trenger værmeldingen for å høre om barometertrykket vil forandre seg. Bare spør folk med gamle skader.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når lufttrykket faller raskt er det ofte et tegn på at det er uvær i vente. Da kan man ofte høre folk si: Jeg kjenner det på gikta!

Uttrykket er vel kjent for de fleste. Værsjuk er et annet begrep, og dette er faktisk ikke tull.

Vi vet ikke hvordan det virker - men det virker

Noen mennesker kjenner endringer i lufttrykket ved at de får smerter i kroppen. Dette er gjerne folk med skjelett- eller leddproblemer, som kan være forårsaket av gamle skader eller revmatisme.

Man vet ikke egentlig hvorfor man kan kjenne variasjoner i trykket. American Academy of Orthopaedic Surgeons lurer på om det er nervene rundt leddene som er så sensitive for trykkfall.

Vanligvis merker ikke friske folk trykkforandringer, og det har derfor blitt spekulert i om det er betennelse eller hevelser i leddene som påvirkes av trykket.

Hold deg i bevegelse

Til alt hell er denne type smerter ofte ikke verre enn at det hjelper med vanlige reseptfrie smertestillende tabletter, som for eksempel ibuprofen-preparater. En annen mulighet - hvis det er gamle skader - er å bruke varmeputer. Det er en rekke effektive midler å få kjøpt for revmatisme-plager.

Ellers bør man prøve å holde seg i bevegelse om smertene ikke er altfor store. Særlig ved leddsmerter er det viktig å holde seg i bevegelse. En for sedat livsstil svekker musklene, og det kan forverre smertene.

Les mer…

Rednova: Changes in pressure can be felt in years-ago sprains

Powered by Labrador CMS