Farlig fotball

Ny forskning tyder på at den dødelige nervesykdommen ALS rammer mistenkelig mange fotballspillere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen år siden snublet noen italienske forskere over et mysterium mens de kartla bruken av dop blant 24 000 hjemlige fotballspillere, melder New Scientist.

Hele 33 av idrettsfolkene hadde nemlig den svært sjeldne, men meget alvorlige sykdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), som vanligvis bare rammer rundt fem av 100 000 personer.

Amerikansk fotball

Det finnes også små studier som tyder på unormalt mange tilfeller blant utøverne av amerikansk fotball.

Men kan det virkelig finnes en sammenheng mellom fotball og ALS? Et team av forskere fra Universitetet i Torino har undersøkt over 7 000 profesjonelle italienske fotballspillere fra første og andre divisjon for å komme til bunns i saken.

Ut ifra beregninger i befolkningen hadde Adriano Chiò og kollegaene hans forventet 0,8 tilfeller av sykdommen blant spillerne, altså bare ett eller ingen i det hele tatt. I stedet dukket det opp fem. Dermed konkluderer forskerne med at fotball ser ut til å være en sterk risikofaktor for ALS.

Ingen vet hvorfor

Resultatene tydet på at risikoen for å få ALS økte jo lenger spillerne hadde holdt på med sporten, og i tillegg meldte sykdommen seg temmelig tidlig. De uheldige fotballspillerne ble syke gjennomsnittlig ved 43-årsalderen.

- De utvikler den omtrent 20 år tidligere enn vanlig, sier Chiò til New Scientist.

Selv om forskerne tror genene har en finger med i spillet, vet de fremdeles lite om årsakene til ALS. Dermed er det heller ikke godt å si hvorfor sykdommen ser ut til å ha lagt sin elsk på ballspillere.

Noe i genene?

Kanskje lidelsen kan utløses av slag mot hodet, doping eller stoffer og virus som fotballspillere kommer i kontakt med? spekulerer forskerne. Men det er ingenting i veien for at sammenhengen går den andre retningen, slik at mennesker som er disponert for ALS også har en tendens til å like idrett.

- Det kan være noe i genene deres som ikke bare gjør dem gode i sport, spesielt fotball, men som også gjør at de er utsatt for ALS, sier Ammar Al-Chalabi of the Institute of Psychiatry i London.

Referanse:

A. Chiò, G. Benzi, M. Dossena, R. Mutani & G. Mora, Severely increased risk of amyotrophic lateral sclerosis among Italian professional football players, Brain, 5. januar 2005, 128, p 472-476, doi:10.1093/brain/awh373.

Lenke:

New Scientist: Soccer link to motor neuron disease
Brain: Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS