Håret kan forsvinne i løse luften

Mye luftforurensning kan fremskynde arvelig hårtap. Løsningen kan være å flytte på landet, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Livet for de tynnhårede skal ha blitt lettere etter at trendsetteren David Beckham barberte hodet.

Men også denne artikkelforfatteren kan bekrefte at de fleste menn som mister håret, gjerne ville beholdt det hvis de kunne. 

Løsningen kan være å flytte til landlige omgivelser med frisk luft, ifølge britiske forskere.

"De fleste rynker på nesen når håret forsvinner. Den vanligste formen for håravfall er arvelig, men også luftofurensning kan spille inn, ifølge den nye studien."

Mye luftforurensning kan nemlig føre til hårtap, ifølge studien som er publisert i Investigative Dermatology.

Issen titter fram

Forskerne har sett på den formen for hårtap som er arvelig betinget, og som i første rekke rammer menn, men også fører til hårtap hos kvinner.

Det er fortsatt ingen tvil om at det er genene som bestemmer om vikene vil krype oppover, og om issen etter hvert titter fram.

Tynnere i toppen

Men studien konkluderer med at også luftkvaliteten der man bor og lever spiller en viktig rolle.

Det kan være slik at de som er disponert for arvelig hårtap, og som eksponeres for mye luftforurensning, risikerer å bli fortere tynne i toppen enn de hadde trengt.

Gift i hårsekkene

I studien ble hårsekkene til tynnhårede menn analysert i laboratorium.

Det viste seg at gifter som stoffer som toxiner og karsinogener, som også finnes i sigarettrøyk, kan trenge seg inn gjennom huden eller i blodbanen, og påvirke hårsekkene.

Resultatet kan bli en oksiderende effekt i cellene i hårsekken, som hemmer hårveksten, skriver den engelske avisen Telegraph.

Nye behandlingsformer

- Dermed kan det tyde på at de som flytter til et område med renere luft, eller slutter å røyke, kan bli mindre utsatt for håravfall, sier forsker Mike Philpott ved University of London.

For de som frykter hårtap, men ikke kan flytte til områder med frisk luft, er det kanskje likevel håp. 

Ved å påvise en mulig sammenheng mellom forurensning i luften og fremskyndet håravfall, håper de britiske forskerne å gi støtet til nye botemidler.

De ser blant annet for seg nye former for kremer, som kanskje kan bremse noe av den skadelige effekten fra luftforurensningen.

Lenke:

Les mer i Telegraph

 

Powered by Labrador CMS