(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Er dette de mest ubehagelige lydene?

En ny studie har avgjort at lyden av kniv som kvesses mot en glassflaske er verdens mest ubehagelige. Hva synes du? Hør på lydene under - hvis du orker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:

Denne saken er produsert av NRK.

Grøsser du av ubehag bare ved tanken på negler som dras over en tavle? Da er du langt fra den eneste. Forskere ved Newcastle University har kommet frem til at dette er den tredje mest ubehagelige lyden i verden, skriver The Telegraph.

Den skjærende lyden av kritt mot tavle kommer også høyt opp i rangeringen av ubehagelige lyder.

Forskerne har også funnet ut hvorfor enkelte lyder får oss til å skjære grimaser. Når vi hører lyder vi oppfatter som ubehagelige, øker aktiviteten mellom én del av hjernen som behandler lyd, og én del av hjernen som behandler følelser.

listen to ‘1. Knife on a bottle’ on Audioboo

listen to ‘2. Fork on glass’ on Audioboo

listen to ‘3. Chalk on a blackboard’ on Audioboo

listen to ‘4. Ruler on a bottle’ on Audioboo

listen to ‘5. Nails on a blackboard’ on Audioboo

Økt aktivitet mellom hjernedeler

I menneskehjernen blir lyder behandlet i et område som heter hørselbarkområdet. Hjernedelen amygdala er aktiv når hjernen behandler negative følelser.

Når vi hører en ubehagelig lyd, modulerer amygdala responsen til hørselbarkområdet, øker aktiviteten i hjernen og fremkaller vår negative reaksjon på lyden. Dette oppdaget forskerne ved hjelp av MR-bilder av hjernene til en testgruppe.

Tidligere studier har vist at lyder i frekvensområdet 2.000 til 5.000 hertz oppleves som mest ubehagelige.

– Selv om det fortsatt er uklart hvorfor ørene er mest sensitive for lyder i dette området, har vi funnet ut at skrik faller inn i samme kategori. Denne lyden blir i seg selv oppfattet som ubehagelig, sier Sukhbinder Kumar, en av forskerne i studien, i en pressemelding.

Han mener noe svært primitivt muligens slår inn når vi hører slike lyder.

– Kanskje hjelp mot tinnitus og migrene

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Neuroscience.

Newcastle University-forskerne ba 13 frivillige om å lytte til 74 forskjellige lyder og rangere lydene som behagelige og ubehagelige. Samtidig som lydene ble spilt av, målte forskerne personenes respons på hver lyd ved hjelp av MR.

Forskerne fant ut at aktiviteten i amygdala og hørselbarkområdet samsvarte direkte med hvor ubehagelige og behagelige deltakerne oppfattet lydene.

Når vi hører ubehagelige lyder, “lades” amygdala på aktiviteten i hørselbarkområdet og gjør oss mer sensitive for disse lydene.

– Arbeidet vårt kan kanskje hjelpe til med å behandle emosjonelle lidelser og for eksempel tinnitus og migrene. Ved migrene ser det ut som man oppfatter ubehagelige aspekter av lyd bedre, sier professor Tim Griffiths, lederen av studien.

Deltakerne mente lyden av rennende vann var den mest behagelige.

Powered by Labrador CMS